Poziv za muzičare i bendove: U “Gnezdu” nastaje muzički studio, pridružite se!

U Alternativnom kulturnom centru “Gnezdo” se, od njegovog osnivanja, održavaju brojni muzički programi. Upravo je iz komunikacije sa mladim muzičarima nastala ideja da “Gnezdo” nabavi opremu, koja će značiti podršku za mlade muzičare, bendove, odnosno sve, bez obzira na godine, kojima je potreban prostor za uvežbavanje svirki, snimanje materijala, strimovanje, te za izvođenje nastalog…

Ukratko, u ovom postoru pojačan je razglas, nabavljen je komplet bubnjeva srednje klase i 11 mikrofona za ozvučavanje svega što može da treba jednom bendu, tu su i gitarska pojačala. „Gnezdo“, takođe, poziva buduće korisnike da se uključe u donošenje Pravilnika o korišćenju opreme, a taj posao, ne treba da bude dosadni birokratski proces, već skup zajedničkih zaključaka koji su proizašli iz realnih situacija.

O tome kako će se koristiti nova muzička oprema, koje su sve mogućnosti, za portal Odjek.rs govori programska koordinatorka Alternativnog kulturnog centra “Gnezdo”, Kaća Dimitrijević.

# Kako ste došli na ideju o nabavci opreme za bendove?

Od samog početka rada AKC „Gnezdo“ u njemu se održavaju i različiti muzički događaji. Njihov broj je varirao vremenom, kao i broj korisnika „Gnezda“ kojima je muzika u užem krugu interesovanja. Ono što je primetno od početka jeste da nivo tehničke opremljenosti ima značajan uticaj na ovaj program. Mnogi mladi muzičari u Kruševcu su nam u razgovoru ukazali na to da skoro niko ne poseduje bubnjeve, a često fale i drugi instrumenti, pa moraju da ih pozajmljuju ili iznajmljuju po tržišnim cenama, ili čekaju predugo svoj termin, ukoliko se ukaže mogućnost besplatnog korišćenja. To čini probe benda retkim, skupim, i često dovodi do raspada mladih bendova već na samom početku.

Kada je reč o gostujućim bendovima, nema puno njih koji su spremni da transportuju i bubnjeve i to odmah utiče na broj i raznovrsnost svirki. Mi smo već previše puta pozajmljivali opremu od prijatelja muzičara iz Kruševca i okoline i ovom prilikom im se od srca zahvaljujemo.  Ni tada, a ni sada, nije bilo finansijski izvodljivo iznajmljivanje. Zato smo zaista srećni što smo kroz ovaj projekat uspeli da obezbedimo opremu koja će moći redovno da se koristi.

#Koja je oprema konkretno nabavljena?

Nabavljen je par zvučnih kutija za razglas, koji veoma efikasno reprodukuju sub-bas frekvencije (<50 Hz) i omogućuju da se ceo zvučni spektar reprodukuje sa 110 decibela glasnoće u celom prostoru AKC “Gnezdo”. Nabavljen je komplet bubnjeva i činela u srednjoj klasi, bubnjevi Yamaha Stage Custom i Piaste 101 činele, potom  komplet mikrofona za bubanj, sedam mikrofona koji pokrivaju celokupne potrebe ozvučavanja bubnja ili hora ili mnogih scenarija u produkciji muzike ili sviranju uživo. Imamo dodatna tri mikrofona marke Sure SM58 za vokale, koji su prilično izdržljivi, prilagodljivi, industrijski standard u živoj muzici od ranih sedamdesetih, zatim dva mikrofona Sure SM57, koji se koriste za ozvučavanje specijalnih instrumenata (saksofoni, trube, akustične gitare, klaviri…) i kabineta na gitarskim pojačalima.

Ukratko, pojačan je razglas, nabavljen je komplet bubnjeva srednje klase i 11 mikrofona za ozvučavanje svega što može da treba jednom bendu, a tu su i gitarska pojačala. Pojačavanje razglasa je omogućilo da se kutije koje su korišćene za FOH oslobode i upotrebe za monitoring.

Najključniji deo nove opreme  je digitalna mikseta Allen & Heath SQ5, koja ima mogućnost da snima 32 kanala zvuka odvojeno i istovremeno, da primeni veliki raspon efekata i produkcijskih elemenata na svaki kanal posebno, ili na grupe kanala, da grupiše kanale u bilo koje skupove, da snima audio sa sample-rate – om od 96 Khz (što je duplo više nego kvalitet zvuka na CD-u ili video snimku).

U planu je laptop za audio-video produkciju, komplet od tri kamere, profesionalna montažna bina od 24 kvadrata. Planirana je serija radionica pravljenja montažnih akustičkih panela, koji će ućiniti da „Gnezdo“ ima zanemariv akustički otisak na materijal koji se u njemu snima, ali ove stvari su sekundarne po prioritetu i njima će se pristupiti u narednih nekoliko meseci.

# Šta to znači, šta će bendovi konkretno moći da rade u prostoru “Gnezda”?   

Ono što pravi razliku ovaj put u odnosu na standardan muzički program jeste što će „Gnezdo“ sada moći da bude prostor za vežbanje, za probe bendova, ali i individualne probe. Važno je da ljudi shvate da prostor nije samo za prikazivanje nekog “završnog proizvoda” već je prostor za duže procese učenja ali i okupljanja, druženja, za zajedničko provođenje vremena.

Moguće je biti aktivan u predlaganju sledećih koraka u razvoju ove ideje i upotpunili je iz svog ugla i iskustva. Što pre krenu da se obučavaju za samostalno korišćenje audio opreme, za održavanje i servisiranje te opreme, to će više naučiti. Za manje od mesec dana će moći da snimaju u najvišem kvalitetu muziku koju su uvežbali – iskomponovali. Moći će da snimaju audio – video materijal (koncerte, jam session-e, sa publikom ili bez, kako god se odluče). Posle leta će moći i da strimuju svoja izvođenja, odnosno da objavljuju na internetu to što sviraju u realnom vremenu.

# Kako se odlučuje o tome kada i ko može da koristi opremu?  

– Nemamo nameru da budemo neka vrsta žirija ili sudije koji će određivati ko može, a ko ne može opremu da koristi. Uslov za sve naše korisnike je da prihvataju Pravilnik korišćenja AKC „Gnezdo“ i Kućni red, kao dva osnovna “papira” na kojima se temelji rad „Gnezda“. Nakon toga, za dalju komunikaciju sa korisnicima zadužena je Radna grupa za muzički studio, koja se sastaje jednom mesečno ili češće po potrebi,  a koja će dogovoriti logističke i tehničke detalje i biti u ulozi mentora kako ne bi došlo do pogrešne upotrebe opreme ili kvara. Što se tiče termina, svi termini koji nisu zauzeti drugim programima mogu se koristiti,  u dogovoru sa tehničkom podrškom. Tu smo dosta fleksibilni.

# Radi se na Pravilniku za korišćenje opreme, kako korisnici mogu da doprinesu?

Radna grupa za muzički studio radi na Pravilniku, ali je taj proces otvoren za sve korisnike. Najveću snagu imaju upravo ona pravila u čijem uspostavljanju učestvujete, tako da se nadamo da će svi koji opremu koriste moći da daju svoj doprinos. Ne treba ovo zamišljati kao neki dosadni birokratski proces, već više kao skup nekih zajedničkih zaključaka koji su upravo proizašli iz korišćenja i realnih situacija.

Pozivamo sve zainteresovane, mlade ili stare, u bendu ili van njega, važno je samo da postoji interesovanje i dobra volja među ljudima.

# Kada bi oprema mogla da počne da se koristi?

– Iako je nabavka opreme još uvek u toku, i to je proces za sebe, već sada je obezbeđena osnova za potencijalne korisnike  i moguće je krenuti sa njenim korišćenjem. Toplo vreme je dodatni stimulans da se krene što pre.

#Prema saznanjima “Gnezda”, koliko je bendova u Kruševcu i okolini koji bi mogli da budu zainteresovani za korišćenje opreme?

– Ne raspolažemo tačnim brojkama koliko ima bendova, a mislim da to nije ni toliko važno. Upravo je ideja ovog našeg muzičkog studija u nastajanju da podrži muzičku scenu grada stvaranjem uslova za formiranje novih bendova. To je ono što nedostaje i u čemu verujemo da možemo pomoći.  Takođe, nije potrebno da budete deo benda kako biste došli, niti da smo ranije sarađivali.

# Da li poziv važi samo za mlade muzičare i bendove?           

Ne. Mi smo okrenuti pre svega mladima jer mislimo da ne raspolažu dovoljnim finansijskim, socijalnim  i prostornim kapacitetima, pa njima možemo najviše pomoći. To naravno ne znači da ostali nisu i više nego dobrodošli.  Nažalost, često postoji predrasuda mladih prema starijima, a starijih prema mladima. Naše iskustvo je, međutim, pokazalo, da najviše benefita donosi međugeneracijska saradnja.

Kaća Dimitrijević podseća da je plan “Gnezda” da u naredne dve godine poveća fundus tehničke opreme i poboljša infrastrukturu prostora, uz konstataciju da je nabavka pomenute opreme svakako podrška godišnjim programima Gnezda.

Ističe da joj je drago što se prethodnih dana u javnost probila priča o direktorki OŠ „Vožd Karađorđe“ iz Aleksinca, koja je đacima obezbedila bubnjeve, kako bi im pružila više mogućnosti i ponudila drugačiji set vrednosti od onog koji se plasira.

 –Slično je i naše razmišljanje. Mislimo da je neverovatno važno obezbediti uslove i mogućnost za eksperimentisanje, igru i  neformalno učenje – zaključuje Kaća Dimitrijević.

J. Božović

Foto: Arhiva AKC “Gnezdo”

2 Comments

  1. Samo napred. Ovo je put za bogatiju muzičku scenu u Kruševcu.Srećno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *