Potvrđen prvi slučaj velikog kašlja u Kruševcu!

Pertusis, u narodu poznatiji kao veliki ili magareći kašalj, dijagnostikovan je kod deteta 15 godina starosti, iz Kruševca- potvrđeno je portalu Odjek u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje.

U Zavodu kažu da ovo zapravo nije prvi slučaj, jer je pre toga veliki kašalj potvrđen kod odojčeta iz Kruševca, ali da je ta dijagnostika urađena u Beogradu, a da je ovo prvi slučaj gde je dijagnostika obavljena u našem gradu.

Epidemiološkinja Mirjana Avramović, iz ovdašnjeg Zavoda, apeluje na roditelje da pravovremeno vakcinišu svoju decu protiv velikog kašlja:

– Vraćaju nam se bolesti za koje smo mislili da su iskorenjene. Apelujemo na roditelje da na vreme vakcinišu svoju decu, upravo iz razloga što su mala deca najugroženija kada je veliki kašalj u pitanju i za njih ova bolest može da ima kobne posledice.

Vakcina protiv velikog kašlja prima se u pet doza, u prvoj i drugoj godini života i u sedmoj, pred polazak u školi.

-Obuhvat ovom vakcinom je zadovoljavajući ( preko 90 odsto), ali nažalost još uvek ima roditelja koji su pod uticajem antivakcinalnog lobija i ne žele da vakcinišu decu. Vrlo je važno da se ova vakcina ne odlaže, da se primi pravovremeno, jer je upravo odojčad do šest meseci starosti najosteljivija.

Simptomi Pertusisa, odnosno, velikog kašlja, su temperatura i povraćanje, uporan kašalj sa zacenjivanjem koji je izraženiji tokom noći, a nekada se pojavljuju i ospe.

U prvoj fazi bolesti, koja traje do dve nedelje, javlja se curenje iz nosa, kašalj, a moguća je i groznica. Nakon tog perioda nastupa zacenjivanje. Ovi napadi učestaliji su noću i nakon njih udah je praćen visokim zvukom (zviždanjem).

Jedna od najčešćih komplikacija bolesti je upala pluća, a zbog naprezanja usled upornog i jakog kašlja, i pojava bruha, krvarenje iz nosa.

Veliki kašalj potvrđuje se PCR testom. Oporavak uz upotrebu antibiotika traje 3 do 6 nedelja, odnosno, od 6 do 10 nedelja, ukoliko se pacijent ne tretira antibioticima.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *