Poseta socijalnim preduzećima u Sloveniji: Predivni utisci i dobre ideje

U okviru projekta „Kupujmo odgovorno u Kruševcu!“, Udruženje građana „Evrokontakt“ iz Kruševca organizovalo je studijsku posetu Sloveniji, sa ciljem da se predstavnici svih sektora u procesu razvoja socijalnog preduzetništva u Kruševcu upoznaju sa primerima dobre prakse u drugim državama u evropskom okruženju. Delegacija iz Kruševca od 16 članova je tim povodom posetila nekoliko takvih slovenačka preduzeća.

Predstavnici kruševačke lokalne samouprave, udruženja građana i poslovnog sektora posetili su Ljubljanu, Žalec, Krško i Slovensku Konjicu, gde su imali prilike da se upoznaju sa radom socijalnih preduzeća, te da nauče nešto novo o ovom modelu poslovanja.

– Korisno ali i uzbudljivo putovanje. Slovenija je lepa zemlja, mnogo toga smo videli, uživali smo u prirodnim lepotama i prelepim gradovima. U preduzećima koje smo posetili, upoznali smo divne i ambiciozne ljude, posvećene pozitivnim promenama u svojim lokalnim zajednicama. Naučili smo mnogo toga, dobili nove ideje o tome kako se sve može poslovati u okviru socijalnog preduzetništva- kaže Nenad Krstić iz Evrokontakta.

Centar za preradu korišćene garderobe KNOF

 U Kršku, kruševačka delegacija je posetila preduzeće KNOF koje posluje po modelu socijalnog preduzetništva i predstavlja jedno od najpoznatijih firmi u ovoj oblasti, upošljava oko 25 ljudi, od toga više od dve trećine iz redova socijalno ugroženih grupa:

KNOF laboratorija za preradu plastike

– Oni se bave cirkularnom ekonomijom, prikupljaju staro pokućstvo, nameštaj, garderobu, prerađuju za dalju prodaju. Imaju veliki prodajni prostor, u Sloveniji ljudi imaju razvijeniju svest o značaju cirkularne ekonomije i nemaju problem da kupe komad nameštaja ili garderobe koji nisu novi. KNOF ima i svoje dizajnere koji rade na tim prepravkama, to izgleda odlično, toliko smo bili oduševljeni, da je pala i kupovina. Bave se i reciklažom plastike, to je takođe zanimljivo, od granulata plastike izrađuju satove i druge korisne predmete. Oni su zaista primer dobre prakse.

Robna kuća u Krškom, KNOF

Poseta Zavoda za pravednu trgovinu „Tri muhe“ iz Ljubljane, koji sarađuje sa preduzećem KNOF, bilo je takođe zanimljivo iskustvo.

Zavod za pravično trgovino “Tri muhe”

– U saradnji sa preduzećem KNOF, Zavod je otvorio prodavnicu u pešačkoj zoni u Ljubljani. Oni posluju po sistemu „Fair trade“, prodaju proizvode koje KNOF prikupi i obradi, a takođe proizvode nabavljaju iz nerazvijenih zemalja, pa smo tako imali prilike tamo da kupimo afričku čokoladu, koja je odlična, kafu, čajeve… U glavnom gradu Slovenije posetili smo i restoran „Tri violine“ koji takođe posluje kao socijalno preduzeće, to je takođe zanimljiva ideja da ugostiteljski objekat može da posluje po tom modelu – navodi Krstić.

U Žalecu, inače pobratimskom gradu, za delegaciju iz Kruševca gradonačelnik je priredio svečani prijem, te predstavio turističku atrakciju ovog kraja – Fontanu piva. U ovom gradu, u okviru jednog evropskog pokreta njihova Ljudska univerza Žalec (nešto kao narodni univerzitet) radi na uspostavljanju Centra za učenje o socijalnom preduzetništvu.

– Sve priče su bile inspirativne, dobili smo nove ideje, poput da restorani,  trgovina i instituti mogu uspešno da posluju po modelu socijalnog preduzetništva. Ono što nismo očekivali je da socijalno preduzetništvo u Sloveniji nema neku podršku države, iako je Zakon o socijalnom preduzetništvu u toj zemlji usvojen pre nego kod nas. Trenutno jedina podrška koju imaju je podrška Evropske unije – navodi naš sagovornik, dodajući da u Sloveniji generalno sva socijalna preduzeća moraju da posluju profitabilno da bi opstala, te da svi oni svesni  i trude se da njihove usluge i proizvodi budu odgovarajućeg kvaliteta, kao jedini način da opstanu na tržištu.

Reciklažni centar, Slovenska Konjica

Krstić je istakao i to da u Srbiji treba raditi i na izgradnji svesti o značaju ove vrste poslovanja za širu zajednicu. Objasnio je da se u Evropi se vrednost kvaliteta života u zajednici meri time kako se ta zajednica odnosi prema onima kojima je pomoć potrebna, gde upravo socijalno preduzetništvo može da pruži značajan doprinos.

U okviru projekta „Kupujmo odgovorno u Kruševcu“ planirana je i poseta socijalnim preduzećima u drugim gradovima Srbije koji su primeri dobre prakse, poput Karitasa (Šabac), kafića ”Zvuci srca”, odnosno, Humanitarne organizacije ”Dečje srce” i Udruženja za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“ iz Beograda.  

Ovaj tekst je objavljen u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“ koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost udruženja ”Evrokontakt” i nužno ne izražava stavove Evropske unije (EU) niti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *