Poražavajuće: Od 100 pregledanih, kod 90 utvrđeni patološki poremećaji

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda koje je kruševački Dom zdravlja organizovao i ove nedelje, od ukupno 101 pacijenta, koliko ih je obavilo ultrazvučni pregled štitne žlezde, kod čak 90 odsto utvrđen je neki patološki poremećaj.

Prema rečima doktorke Marine Kostić, direktorke Doma zdravlja, među pacijentima koji su uradili ultrazvučni pregled štitne žlezde, većinom su bile žene.

Patološke promene otkrivene su kod čak 90 odsto pregledanih ( bilo da su to ciste ili neke druge promene), a od toga kod 10 odsto postoji sumnja na maligno obolenje.

Bez zakazivanja i zdravstvene knjižice u okviru pregleda organizovanih ove nedelje, laboratorijske analize su uradila 124 pacijenta. Rezultati su pokazali da svaki treći ima povišene vrednosti triglicerida, skoro polovina povišen holesterol, a kod 14 odsto utvrđene su i povišene vrednosti šećera u krvi.

Tokom prošlonedeljne akcije u Dijagnostičkom centru rađeni su i EKG pregledi i merenje krvnog pritiska. Kod troje pacijenata utvrđen je poremećaj ritma, kod dvoje hipertenzivna kriza, dok je kod jedne pacijentkinje verifikovano ozbiljno kardiološko oboljenje i ona je odmah prosleđena na stacionarno lečenje.

Doktorka Kostić kaže da su besplatni preventivni pregledi namenjeni pre svega pacijentima koji do sada nisu radili određene laboratorijske analize i dijagnostičke procedure, ali da na te preglede ipak dolaze i oni kod kojih je već ranije utvrđeno da imaju određen zdravstveni problem.

Inače, u dve poslednje akcije besplatnih preventivnih pregleda ukupno su urađena 223 ultrazvučna pregleda štitne žlezde, 494 hormonalna statusa, 124 lipidna. Urađena su i 124 merenje krvnog pritiska i EKG pregleda.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *