„Ponovo radi bioskop“– Kada će moderni bioskop stići u Kruševac?

Iako je svojevremeno, pre skoro sedam decenija, odnosno krajem pedesetih godina prošlog veka, Kruševac bio jedan od prvih deset gradova u tadašnjoj Jugoslaviji koji je dobio najsavremeniju bioskopsku opremu, pre od Beograda, danas u našem gradu projekcije u savremenoj 3D tehnologiji zavise od dobre volje distributera, odnosno od njihove procene koliko će određeni film biti gledan i isplativ.

Bioskop Krusevac, Odjek.rs
Gužva ispred Bioskopa “Kruševac” – Veće interesovanje izazovu uglavnom domaći filmovi / Foto: Odjek.rs

Iako uživanje u filmskim projekcijama nije jedno od pitanja od kojih zavisi životni standard, interesovanje sugrađana, pogotovu mladih, za odgovor na pitanje kada će Kruševac dobiti savremeni bioskop, potvrđuje da su sugrađanima, osim punog stomaka, potrebna kvalitetna zabavna i kulturna dešavanja.

Pokušaja da u Kruševac dođe neki od biskopa koji obezbeđuju visoke standarde za emitovanje filmova u savremenoj tehnologiji je bilo tokom protekle decenije. Pojedini su propali, uz objašnjenje da se zakupcima nije isplatilo ili da su davali nepovoljne ponude, bez detaljnijih infomacija. Tako je, na primer, neslavno završio pokušaj da u sali Doma sindikata, prethodnoj rekonstruisanoj, zaživi „Cinemašina“.

Posao nije krenuo kako je bilo planirano, došla je korona, zakupac je odustao – kratko objašnjavaju u Poslovnom centru. Ni na javni poziv za zakup bioskopa „Kruševac“, koji je Kulturni centar Kruševac objavljivao u 2017. godini, nije stigla odgovarajuća ponuda.

Neke od poznatih kompanija za emitovanje filmova, Cineplexx i Cinestar su nedavno, u odgovorima našoj redakciji, na pitanja da li planiraju da u Kruševcu otvore bioskop, navele da za sada nemaju takve informacije, ali da će imati na umu to da su građani zainteresovani za njihov dolazak.

– Otvaranje savremenog bioskopa u Kruševcu je tema o kojoj se govori maltene od prvog dana postavljenja. Grad nije kontaktirao ni jednu od kuća koje se bave ovom delatnošću, jer smatramo da postoje ustanove kulture čiji smo osnivač i koje treba to da rade. Ideja je preneta na realizaciju Kulturnom centru koji je i upravljač bioskopa „Kruševac“ – naveo je u pisanom odgovoru za naš portal gradonačelnik Kruševca, Ivan Manojlović, koji je na tu funkciju izabran krajem januara ove godine.

Preporuka je, kako je dodao, da nađu adekvatnog partnera, preciznije da uđu u privatno – javno partnerstvo ili na neki drugi način, kako bi se bioskop obogatio novim sadržajima.

– Dakle, ne radi se samo o uvođenju nove, 3D tehnologije, već i ponudi kompletne usluge, hrane, pića. Dakle, ta tema je već pokrenuta – istakao je gradonačelnik.

Bioskop „Kruševac“, koji radi pod okriljem Kulturnog centra Kruševac, kako je za naš portal u pisanim odgovorima navela direktorka te ustanove Violeta Kaplarević,  samostalno može da prikazuje filmove koji su prebačeni sa digitalne na blu-ray tehniku, a to su obično filmovi srednjeg ili lošijeg kvaliteta, te je odziv publike odgovarajući tome. Dodaje da se sada, sa osnivačem, odnosno lokalnom samoupravom, radi na pronalaženju adekvatnih partnera za rekonstrukciju i digitalizaciju bioskopa.

Bioskop Krusevac, Odjek.rs
Bioskop “Kruševac” otvoren je 1967. godine / Foto: Odjek.rs

Podseća da je trenutno situacija takva da saradnja ovdašnjeg bioskopa sa distributerskim kućama podrazumeva da one, kada procene da će određeni film imati dobru prodaju, ponude svoj dolazak.

Art Vista Beograd je vlasnik digitalne opreme preko koje može da se prikaže 99 odsto dobrih filmova. Oni ponude svoj dolazak, donesu mašine, film se pogleda u broju dana njihove rentabilnosti i tu se završava naša saradnja. Naravno, odnos u prihodima koji se dele je drastično veliki u njihovu korist, posebno kada su i vlasnici opreme i distributeri – precizira Kaplarevićka.

Ona podseća da je 2020. godine KCK, na konkursu od Filmskog centra Srbije dobio 6,6 miliona dinara za enterijersko uređenje partera bioskopa. Tada su presvučeni podovi, povećana platforma scene koja sada može da se koristi za multifunkcionalne programe i sadržaje, broj sedećih mesta u parteru sa 330 smanjen je na 205 zbog veličine novih fotelja, koje znače veću udobnost i poštovanje standarda. Na Balkonu bioskopa u 2023. godini je na postojećim konstrukcijama stolica zamenjen mebl. Bioskop sada ima ukupno 414 mesta.

Nakon te rekonstrukcije nastavili smo sa konkurisanjem kod Filmskog centra Srbije, ali zbog mnogo većih sredstava koja su neophodna za rekonstrukciju i digitalizaciju bioskopa, Kruševac je stavljen na listu deset gradova čiji bioskopi treba kompletno da se renoviraju i digitalizuju. Dolazili su stručnjaci za različite oblasti i sagledali potrebe našeg bioskopa da bi se krenulo u procedure, ali zbog korone se sa tim stalo i nema tačnih informacija kada će krenuti postupak rekonstrucije – navela je Kaplarevićka.

Konkretnih informacija nema ni u vezi sa eventualnim ponovnim korišćenjem sale Doma sindikata za bioskopske projekcije.

– Imamo u planu da u dogovoru sa osnivačem vidimo kako ćemo da vratimo u funkciju salu, da građani mogu da je koriste. Kada se bude uradila rekonstrukcija Doma sindikata, peskarenje fasade i zamena stolarije, očekujemo da će se popraviti i uslovi u sali – kazala je za naš portal Ivana Lukanović , predstavnica Poslovnog centra.

Ni bioskop „Evropa“ odavno nije u funkciji. Zvanično je zatvoren 2013. godine, a prvi film u njemu je prikazan 1937. godine. Objekat u kome se on nalazio je u postupku restitucije vraćen prvobitnim vlasnicima, mada se svakako već pre toga nije koristio za bioskopske projekcije.

Bioskop "Evropa", Odjek.rs
Ovako danas izgleda ulaz u Bioskop “Evropa” / Foto: Odjek.rs

Da je bioskop u kome bi mogla da se prikazuju najnovija ostvarenja domaće i svetske kinematografije minimum koji mogu da očekuju u svom gradu, složni su mladi različitih generacija, od srednjoškolaca do onih koji se bliže 30-oj godini, ali i stariji sugrađani.

Značilo bi nam kada bi znali da makar jednom nedeljno možemo da odemo u bioskop i pogledamo film koji je aktuelan i dobar, da ne bude svako veče isto, odeš u šetnju, u kafić i kući, pogotovu kada smo na raspustu – kaže I.S, srednjoškolac.

Jovana P. potvrđuje da bi joj značilo da povremeno može da pogleda kvalitetan film i da ne mora da „trči“ za terminima, kao što se sada dešava, jer dobri filmovi ponekad igraju samo dva, tri dana.

Za „Openhajmera“ sam morala da idem u Niš. Ne kažem da ga ovde uopšte nije bilo, nisam sigurna, možda mi je promakao, možda je igrao, verovatno veoma kratko. To se stalno dešava i zaista jedva čekam da u Kruševac dođe neki savremeni bioskop – zaključuje sugrađanka Ivana N.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *