Policijska uprava: Više poginulih u saobraćajkama i više privrednih prestupa

PU Kruševac, Odjek.rs

Tokom devet meseci ove godine, u saobraćajnim nezgodama u  Rasinskom okrugu poginulo je 17 lica, troje više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, ovdašnja policija je otkrila više dela iz oblasti privrednog kriminaliteta, dok je broj krađa neznatno manji. To je deo podataka o ovogodišnjim rezultatima rada Policijske uprave Kruševac, koje je medijima predstavio načelnik, Ivan Milenković.

U ovom periodu su se dogodile dve saobraćaje nesreće sa povređenim licima manje, ali je bilo više poginulih lica – 17, dok je u prvih devet meseci prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 14 lica – rekao je na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave Kruševac, Ivan Milenković.

U pomenutom periodu na području Rasinskog okruga, u kontroli saobraćaja, je otkriveno 21.406 prekršaja, dok ih je u istom periodu 2022. godine bilo 21.316.

PU Kruševac, Odjek.rs
Načelnik Policijske uprave Kruševac, Ivan Milenković / FOTO: Odjek.rs

Aktivnostima koje sprovodimo kroz lokalne i regionalne akcije se trudimo da popravimo stanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, da utičemo na one faktore i činioce koji najviše dovode do najtežih saobraćajnih nesreća. Najzastupljeniji faktori su prekoračenje brzine, u ovoj godini je bilo 7.770 takvih prekršaja, dok je u istom periodu prošle godine bilo 5.691 – napomenuo je Milenković.

Podaci pokazuju da je zabeleženo 1.163 prekršaja zbog vožnje pod uticajem alkohola, dok je u istom periodu prethodne godine bilo 2.600  takvih prekršaja. Takođe, zbog vožnje pod uticajem alkohola, koji je bio iznad 1,2 promila, zadržano je 214 osoba, dok je godinu ranije bilo 304 zadržavanja. I broj onih koji su uhvaćeni u vožnji pod dejstvom psihoaktivnih sustanci manji je nego u istom periodu prethodne godine. Sada ih je bilo 85, a ranije 109.

Osim sprovođenja kontrola i kaznene politike, radi se na preventivnim aktivnostima. Pripadnici saobraćajne policije, kroz brojne tribine, namenje različitim kategorijama: vozačima traktora, đacima i drugima, ukazuju na bezbedno ponašanje u saobraćaju – kazao je Milenković.

PU Kruševac, Odjek.rs

U obraćanju medijima je istakao da su dva teška ubistva, od kojih se jedno dogodilo samo pre nekoliko dana, rasvetljena efikasnim radom policije u kratkom roku.

 Što se tiče krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminaliteta otkirveno ih je za 25 odsto više, u prvih devet meseci ove godine 70, za koja je prijavljeno 59 lica, dok je u istom periodu prošle godine bilo 52 takva dela.

Krađa je bilo neznatno manje, 219 sada u odnosu na 229 u prvih devet meseci 2022. godine, a rasvetljeno ih je 77 odsto.

Generalno gledano stanje bezbednosti na području Policijske uprave Kruševac može da se oceni kao povoljno. Lična i imovinska sigurnost građana i osećaj sigurnosti, su ono na čemu svakodnevno radimo. Želimo da građani imaju osećaj da su bezbedni i da imaju poverenje u policiju. Organizovaćemo tribine, susrete, sa svim kategrijama gde prepoznamo da postoji problem – zaključio je Milenković.

Dodajmo još da je najavio da će nadalje Policijska uprava Kruševac svakom meseca pred medijima sumirati postignuto. Podsetimo da je do pre desetak godina postojala praksa takvih redovnih obraćanja policije novinarima.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *