Podrška mladima u izboru škole i karijere – U Job info centar po savet

Job info centar, Odjek

Učenici – stariji osnovci i srednjoškolci, potom studenti i mladi koji traže posao, po savet o nastavku školovanja, razvoju karijere, zaposlenju, ubuduće mogu da dođu u Job info centar, otvoren u kruševačkom Edukativnom centru.

Reč je o savremeno uređenom prostoru u kome mlade, osim razgovora i pomoći koju im pružaju karijerni savetnici, čekaju i brojne tehničke mogućnosti, poput WR naočara, koje će im omogućiti da, kroz virtuelnu realnost, saznaju kako bi zaista izgledalo baviti se određenim zanimanjem, na primer, poslom zavarivača.

Novi prostor je opremljen u okviru programa „Znanjem do posla“, koji se već skoro osam godina sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Srbije, sa ciljem podizanja nivoa zapošljivosti mladih.

Job info centar, takođe, pomaže poslodavcima pri pronalaženju odgovarajućih kadrova.

Otvaranje novog funkcionalnijeg prostora, kako je na svečanosti organizovanoj tim povodom rekao direktor programa „Znanjem do posla“ u Srbiji Oliver Štrajt, znači nastavak još intenzivnije saradnje sa školama, kompanijama i ostalim korisnicima iz ovog kraja:

Zadovoljstvo nam je da povezujemo mlade sa potencijalnim poslodavcima, što ih osnažujemo na putu do prvih zaposlenja i drago mi je što smo imali priliku da vidimo danas koje sve usluge su na raspolaganju mladima Kruševca i okoline kroz naš Job info centar.

On je podsetio da je tokom prethodnih sedam godina sprovođenja projekta u Srbiji 1.600 mladih prošlo kroz obuke na radnom mestu, a čak 72 odsto njih došlo do svog prvog posla, te da je 23 hiljade mladih bilo obuhvaćeno nekom od usluga karijernog vođenja i savetovanja.

Oliver Štrajt, direktor programa "Znanjem do posla" u Srbiji / FOTO: Odjek.rs
Oliver Štrajt, direktor programa “Znanjem do posla” u Srbiji / FOTO: Odjek.rs

Štrajt je, odgovarajući na novinarsko pitanje, objasnio da je u Nemačkoj i Švajcarskoj rad Nacionalne službe za zapošljavanje i Job info centara komplementaran:

Nacionalna služba za zapošljavanje se fokusira na nezapslene ljude koji traže posao, a Job info centri su fokusirani na mlade, na njihove potrebe, kako bi se oni lakše uključili u proces zapošljavanja.

Violeta Stevović, Odjek
Izvršna direktorka Edukativnog centra, Violeta Stevović / FOTO: Odjek.rs

Podsetivši da je samo tokom prošle godine u Rasinskom okrugu neku od usluga karijernog vođenja i savetovanja koristilo više od 1.500 mladih, Violeta Stevović, izvršna direktorka Edukativnog centra, lokalne partnerske organizacije programa „Znanjem do posla“, kazala je da je vizija ovog projekta da svaka mlada osoba dobije stručnu podršku u biranju krijere i onoga čime će se baviti.

-Naš posao je da im pružimo adekvatnu podršku da u svetu prilika i mogućnosti na tržištu rada, pronađu sebe, da se ne izgube na tom putu. Bez te stručne podrške lako je zalutati, jer je tržište rada veoma mobilno i promenljivo – kazala je ona.

Važno je, takođe, da se oni koji sa mladima rade – karijerni savetnici, stalno usavršavaju, uvode nove alate i modele. Kao jedan od primera navela je korišćenje popularnih WR naočara uz koje mladi mogu u virtuelnoj realnosti da vide kako izgleda obavljati određeni posao, poput zanimanja zavarivača.

Da je mladima veoma korisno postojanje ovog Centra potvrđuju trojica učenika četvrte godine srednje škole. Iako znaju šta žele da upišu došli su na otvaranje Job info centra kako bi saznali koje sve usluge tu mogu da dobiju.

Pavle Markonjić, Odjek
Pavle Markonjić, učenik IV godine Prve tehničke škole / FOTO: Odjek.rs

Ovo je veoma dobro za mlade, jer su uglavnom nezainteresovani, nisu aktivni. Ovaj Centar na neki način usmerava njihovu pažnju, usmerava ih u kom pravcu da krenu – kaže Pavle Markonić, koji završava srednju Mašinsku školu, smer za CNC operatera, a želi da studira Poljoprivredni fakultet u Kruševcu.

Kosta Jevremović, Odjek
Kosta Jevremović, učenik IV godine Gimnazije / FOTO: Odjek.rs

To što su u novootvorenom prostoru mladima dostupna moderna tehnička sredstva Kosta Jevremović, učenik četvrte godine informatičkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji, je jedna od prednosti.

Postojanje ovakvog mesta je veoma važno za mlade, koji mogu da dobiju potrebne savete, ali i da iskoriste prednosti prostora koji je odlično tehnički opremljen.

Vladeta Malićanin, Odjek
Vladeta Malićanin, učenik IV godine Gimnazije / FOTO: Odjek

Njihov vršnjak Vladeta Malićanin, koji završava Gimnaziju, a planira da upiše Poljoprivredni fakultet u Beogradu te da se usavršava u preduzetništvu i marketingu, slaže se da je Job info centar koristan za one koji se još nisu opredelili čime bi želeli da se bave ili za one koji počinju da traže posao.

Inače, podaci kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, pokazuju da je među nezaposlenima, prijavljenima na tu evidenciju, oko 25 odsto osoba mlađih od 30 godina. U Kruševcu je na toj evidenciji trenutno ukupno oko 8.000 lica, dok ih je u Rasinskom okrugu oko 16.900. Poslodavci najviše traže lica sa srednjim ili visokim obrazovanjem elektro i mašinske struke, potom farmaceute, radnike u proizvodnji, vozače. Tokom letnje sezone nedostaju i građevinski inžinjeri i radnici u ugostiteljstvu.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *