Počinje nova kampanja za Super devojčice!

Aktivistkinje Alternativnog centra za devojke, treću godinu zaredom, pokreću kampanju “Podrži super devojčice”. Cilj je da se od 1. septembra do 10. oktobra, uz podršku građana/ki i privrednika, sakupi novac za jednokratne stipendije za devojčice uzrasta od 8 do 14 godina, koje žive u Srbiji.

Tokom ovog perioda građani/ke, kao i privredni subjekti biće u prilici da simboličnim uplatama doprinesu obrazovanju, razvoju i unapređenju talenata iz oblasti nauke, umetnosti i sporta kod devojčica. Od 15. do 30. septembra raspisaćemo konkurs za prijavu devojčica za jednokratne novčane stipendije, koje će nakon procesa selekcije odabranim devojčicama biti uručene 11. oktobra, na Međunarodni dan devojčica – rekla je medijima aktivistkinja Alternativnog centra za devojke, Andrijana Kocić.

Super devojcice, Odjek.rs

Cilj je da se prikupi najmanje 280.000 dinara, kako bi najmanje 10 Super devojčica dobilo jednokratnu stipendiju u iznosu od po 25.000 dinara, koja će im omogućiti pokrivanje troškova prevoza, finansiranje edukativnih časova ili aktivnosti, kao i nabavku sportske ili umetničke opreme.

Uz podršku Trag fondacije i ovoga puta će svaki iznos koji bude uplaćan, biti dupliran, sve do prikupljenog iznosa od 350.000 dinara.

Ukoliko putem donacija prikupimo više od očekivanog iznosa, dodelićemo veći broj stipendija, kao što smo učinile i prethodnih godina. Pored ovoga, duplirana suma koju dodeljuje Trag fondacija biće raspoređena i za organizovanje Svečane dodele stipendija, na Međunarodni dan devojčica 11. oktobra, čime će se pokriti putni troškovi roditelja i dece koji dolaze na dodelu stipendija, kao i organizovanje samog događaja – precizirala je Kocićka.

Prednost pri odabiru stipendistkinja imaće devojčice koje žive u nepodržavajućim životnim uslovima, a o izboru dobitnica odlučivaće komisija koju čine umetnice, naučnice, sportistkinje i aktivistkinje za prava devojčica i mladih žena.

Andrijana Kocić, Odjek.rs
Aktivistkinja Alternativnog centra za devojke, Andrijana Kocić, najavila novu kampanju / FOTO: Odjek.rs

Verujemo da svaka devojčica poseduje Super moći koje treba otkriti, a kada ih podržavamo da razvijaju svoje Super moći, one mogu da promene svet na bolje! Svesne smo da devojčice u Srbiji, naročito one koje žive u teškim životnim uslovima, nemaju jednake šanse da se obrazuju i time dobiju adekvatne uslove za razvoj svojih talenata – kazala je ona.

Napomenula je da prethodne dobitnice stipendije, ukoliko žele, snimaju kratak video o tome na koji je način im je stipendija pomogla da se bave onime čime žele i za šta su talentovane.

Cilj nam je da devočice budu podrška jedne drugima, ali i da na ovaj način stimulišu građane/ke i privrednike da podrže kampanju. Cilj kampanje je, takođe, da utičemo na društvo u celini kako bi se razumela neravnopravnost i proces dolaska do ravnopravnosti u društvu. Želimo da se afirmiše jednakost u ranom periodu kako bi u periodu kada devojčice treba da upisuju srednje škole, fakultete ili da odaberu neki drugi pravac u životu, imale jednake mogućnosti kao dečaci –dodala je.

Podsetila je da kruševački Alternativni centar za devojke u 2022. godini, zahvaljujući donacijama građana i građanki, prikupio 519.335 dinara, a uz dodatak duplirane sume od Trag fondacije ukupno 905.481 dinara, čime je obezbeđen novac za 20 stipendija u oktobru 2022 te još za sedam stipendija povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono – komunikacionim tehnologijama, u aprilu 2023. godine.

Tada je, kako je podsetila, u saradnji sa sajber školom KIBERone iz Beograda obezbeđeno pohađanje kratkog kursa u vezi sa IKT-om za 30 devojčica.

Uplate za novu kampanju biće moguće od sutra, 1. septembra, preko sajta donacije.rs. Takođe, moguće je da se kampanja kontinuirano podražava tako što se u banci otvori trajni nalog i uplaćuje određeni iznos mesečno. Uplate se mogu izvršiti i na račun Alternativnog centra za devojke.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *