Počela nova školska godina – Da li smo spremni?

škola, Odjek.rs

Nakon skoro tromesečnog raspusta danas se u klupe u osnovnim i srednjim školama u Rasinskom okrugu vratilo više od 21 i po hiljade učenika, među kojima je njih oko 14 hiljada u Kruševcu. Prvaka je u celom Okrugu 1.797, za deset manje nego prošle godine. Među njima je 1.025 u Kruševcu, gde je za pedesetak đaka više nego pošlog prvog septembra. U našem Okrugu je, za sada, na poslovima stručnih saradnika angažovano ukupno 116 osoba (psihologa, pedagoga, logopeda).

O tome koliko će biti školskih policajaca, ali i koje su njihove nadležnosti, koji su najčešći problemi u školama, kako ih rešavati, Policijska uprava Kruševac našem portalu nije odgovorila već tri meseca. Te odgovore smo, naime, zatražili još u maju, ali ih ni do danas nismo dobili. Ono što se zna, prema informaciji iz ovdašnje Školske uprave, je da policija pojačava mere bezbednosti zaštite učenika i zaposlenih tako što će policajci biti prisutni pred dolazak učenika i zaposlenih u škole, dok su u školi i kad odlaze iz škole.

Iz Ministarstva prosvete su stigle Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada čime se bliže uređuju način planiranja, organizovanja, ostvarivanja i unapređivanja obrazovno vaspitnog rada. Smernice će pomoći školama da se što uspešnije nose sa mogućim izazovima u novoj školskoj godini – naveo je Zoran Asković, načelnik kruševačke Školske uprave.

Prema informacijama koje on ima skoro sve škole u Kruševcu imaju video nadzor, a koliko mu je poznato, tako je i van Kruševca.

– Problem je što smo utvrdili na prethodnim sastancima Aktiva direktora što neki video nadzori ne funkcionišu u potpunosti, pa ih je potrebno osposobiti – dodao je on, ne precizirajući koliko je neispravnih.

Što se tiče školskih policajaca, naveo je da je svaka gradska škola pokrivena, ili je na dve škole po jedan, a reč je o školama koje su u blizini, poput Medicinske, OŠ „Dragomir Marković“ i ŠOSO „Veselin Nikolić“.

U seoskim školama školskih policajaca skoro i nema. Nadamo se da će u narednom periodu biti više školskih policajaca – naveo je Asković.

Što se tiče stručnih saradnika, pedagoga, psihologa i logopeda, u Rasinskom okrugu ih je ukupno 116, u osovnim i srednjim školama, koje pohađa ukupno 21 i po hiljada đaka.

Neke škole su pisale zahteve Ministarstvu prosvete i preko leta su dobile saglasnost za nove stručne saradnike. Mislim da će ih biti i više u ovoj školskoj godini – dodao je on.

Za đake prvake, ali i one starije Grad Kruševac je obezbedio određenu finansijsku podršku, koja je, kako navode, veća nego prethodne godine. Svaki prvak u Kruševcu dobija Prvanku i po 10.000 dinara (prošle je to bilo po 8.000 dinara, a 2021. godine po 2.000 dinara). Grad je obezbedio i poklon čestitku za trećeg i svakog narednog đaka u porodici, koja iznosi po 10.000 dinara za osnovce, za njih 656, te po 14.000 dinara za učenike srednjih škola, a njih 62 ispunjavaju pomenuti uslov.

Grad, kako je navedeno, obezbeđuje i besplatan prevoz za sve učenike osnovnih škola, besplatan prevoz za srednjoškolce iz materijalno ugroženih porodica i užine za osnovce iz porodica slabijeg materijalnog stanja. Predviđene su i stipendije koje za srednjoškolce iznose 7.700 dinara, za 2.700 dinara više nego prošle godine, te po 12.800 dinara za studente, što je za 4.800 više u odnosu na raniji period.

Što se tiče ulaganja u školsku infrastrukturu među veće ovogodišnje investicije spadaju zamena mokrih čvorova u OŠ „Dragomir Marković“, što je koštalo oko 14,4 miliona dinara, ugradnja unutrašnje gasne instalacije i zamena stolarije u OŠ „Sveti Sava“ u Čitluku, ukupne vrednosti 14 miliona dinara, te zamena stolarije u područnom odeljenju te škole u Globoderu, vredna oko 3,6miliona dinara. U toj školi je u završnoj fazi rekonstrukcija mokrog čvora, za koju je izdvojeno oko 2.4miliona dinara.

Takođe, završavaju se radovi na rekonstrukciji područnog odeljenja OŠ „Knez Lazar“, u Majdevu, vredni oko 5,5 miliona dinara, rekonstrukcija i zamena krova u područnom odeljenu u Sušici, OŠ „Velizar Stanković“, za šta je izdvojeno oko 4 miliona dinara, te rekonstrukcija objekta područnog odeljenja OŠ „Stanislav Binički“ u Srnju, koja košta 5,1milion dinara.

U Gradskoj upravi navode da bi do kraja godine trebalo da počnu radovi na još nekoliko objekata, čija je ukupna vednost skoro 60 miliona dinara.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *