Peščanik: “Psihičko nasilje- prepoznaj i pruži podršku”

U okviru projekta “Psihičko nasilje: prepoznaj i pruži podršku”, Udruženje žena Peščanik realizovaće kampanju za povećanje znanja o rasprostranjenosti i zdravstvenim posledicama tog oblika nasilja, namenjenu zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, građankama sa iskustvom psihičkog nasilja, te široj javnosti. Takođe, od 1. juna na SOS telefonu UŽ Peščanik 066 006 606, korisnicama će biti dostupna i stručna psihoterapeutska podrška.

Istraživanja pokazuju da svaka druga žena u svetu tokom svog života pretrpi neki oblik psihičkog nasilja u porodici ili od partnera.

Psihičko nasilje javlja se kao samostalni ili prateći oblik drugih vidova nasilja, na primer fizičkog  ili seksualnog. Teško je dokazivo, ne ostavlja modrice i vidljive povrede, ali veoma negativno utiče na mentalno zdravlje i blagostanje žene, urušavajući njeno samopouzdanje i proizvodeći osećaj straha i nesigurnosti. Depresija, anksioznost, misli o samoubistvu ili pokušaj samoubistva su neka od stanja kroz koja prolaze žene koje su iskusile ili trpe emocionalno zlostavljanje kaže Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena „Peščanik“.

Neki od oblika psihičkog nasilja su ponižavanje i omalovažavanje, kritikovanje ženine inteligencije, izgleda, sposobnosti, vikanje, vređanje i psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, ucene, pretnje, sprečavanje žene da se viđa sa prijateljima i porodicom ili da uspostavlja nova prijateljstva i kontakte.

Projekat “Psihičko nasilje: prepoznaj i pruži podršku”,  koji su podržali OAK i TRAG Fondacija trajaće do kraja 2024. Slični projekti biće realizovani i u nekoliko drugih gradova u Srbiji, kao i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Konsultantkinja i saradnica u realizaciji projekta je doktorka Bosiljka Đikanović, profesorka na katedri socijalne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

D. P.

Naslova fotografija: Feministička kuvarica, nastala 2000. u okviru projekta umetničkog kolektiva ŠKART 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *