„Paklenoj pomorandži“ šest nagrada na INTEF-u, večeras donatorsko igranje pred „Juventu“

Paklena pomorandža, Odjek.rs

Kruševački „Kulturociklin“, neformalna umetnička grupa, još jednom je potvrdila da je među najboljim umetničkim inicijativama koje okupljaju mlade u ovom delu Evrope. Naime, predstavi „Paklena pomorandža“, koju su mladi uradili pod vođstvom Sandre Maksimović, u koprodukciji sa Kulturnim centrom Kruševac, pripalo je čak šest nagrada na nedavno održanom 4. INTEF -u, Internacionalnom teatarskom festivalu.

Reč je o festivalu koji se odžava u Mišaru kod Šapca, a okuplja amaterske i studentske pozorišne grupe iz Srbije i inostranstva. „Kulturociklin“ je odigrao „Paklenu pomorandžu“, predstavu koja je novo čitanje istoimenog romana Entonija Bardžisa, a kao završni deo trilogije koja se bavi pozicijama moći u društvu, nakon predstava “Kulturociklin End Call” i “Kralj Ibi”.

Paklena pomorandža, Odjek.rs
Ekipa predstave sa nagradama / FOTO: Kulturociklin

U predstavi igraju Ivan Dimitrijević, Lara Anđelković, Iva Mitrović i Martin Tomić, dramsko-pedagoški rad i režiju potpisuje Sandra Maksimović, umetnički voditelj grupe.

Prema oceni stručnog žirija INTEF-a predstavi su pripale: Nagrada „Vožd” za najbolju predstavu u omladinskoj selekciji, Specijalna nagrada za muziku, potom Nagrada „Vladislav Lalicki” za najbolji vizuelni identitet predstave. Takođe, rediteljka predstave, Sandra Maksimović dobila je Nagradu „Aleksandar Aca Ognjanović” za najbolju režiju u omladinskoj selekciji.

Predstava je, sa prosečnom ocenom 4,85, osvojila i Nagradu za najbolju predstavu po oceni publike. Jednoglasnom odlukom žirija učesnika, sastavljenog od dvanaest predstavnika, pripala joj je Nagrada za najbolju predstavu festivala.

Iznenadila me je reakcija publike, bilo je toliko suza, zagrljaja, divnih reči podrške. A ono što nam daje snagu za dalje je prepoznavanje kvaliteta procesnog rada sa mladima u kojima se njima daje glas, u kome oni vode proces, birajući teme i metodologiju – rekla je za portal Odjek.rs, nakon osvajanja nagrada, Sandra Maksimović.

Za „Kulturociklin“ nema predaha jer već od 6. do 11. septembra nastupa na Međunarodnom festivalu “Juventafest” u Sarajevu. Kako bi obezbedili sredstva za odlazak, večeras, 25. avgusta te ponovo u utorak, 29. avgusta, igraju „Paklenu pomorandžu“ pred kruševačkom publikom.

Predstava počinje u 20 časova, u Beloj sali Krulturnog centra.

„Kulturociklin“ je neformalna volonterska grupa koja nema svojih sredstava, ne prikuplja članarine i svako naše igranje je besplatno. Pozivamo vas da gledanjem predstave i prilogom u kutiju, koja će biti postavljena na ulazu, pomognete i podržite naš rad – poručuju iz „Kulturociklina“ pred pomenuta izvođenja.

Inače, ovo će biti drugo učešće „Kulturociklina“ na prestižnom Juventafestu. Na prošlogodišnje, jubilarnom desetom, njihova predstava „Kralj Ibi“ osvojila je Specijalnu nagradu žirija, jednu od dve koje se dodeljuju na tom festivalu.

J.B.

Naslovna foto: Aleksandra Pavlović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *