„Paklena pomorandža” oduševila u Sarajevu – Mladi iz Kruševca pobedili na „Juventafestu“

Paklena pomorandža, Odjek.rs

Predstava „Paklena pomorandža” kruševačke grupe „Kulturociklin” i KCK-a nagrađena je Grand Prixom, nagradom za najbolju predstavu na 11. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest u Sarajevu. Specijalnu nagradu, koju je prošle godine osvojila ista kruševačka pozorišna trupa, predstavom „Kralj Ibi“, ove godine pripala je predstavi „The Fallibility of Man“ srednjoškolaca iz Budimpešte.
O značaju ovog priznanja govori i podatak da se na festivalu dodeljuju dve nagrade.

Dramsko-pedagoški rad i režiju nagrađene „Paklene pomorandže” potpisuje Sandra Maksimović, inače umetnička voditeljka grupe, a izvode je Ivan Dimitrijević, Lara Anđelković, Iva Mitrović i Martin Tomić. Predstava je nastala novim čitanjem knjige Entonija Bardžisa i uz „Kulturociklin End Call” i „Kralj Ibi” predstavlja poslednji deo „Kulturociklinove“ Trilogije, koja se bavi pozicijama moći u društvu.

Paklena pomorandža, Odjek.rs
Potvrdili da su među najboljim umetničkim inicijativama u ovom delu Evrope
FOTO: “Kulturociklin”

Prema saopštenju Juventfesta, petodnevni festival je okupio više od stotinu mladih iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a stručni žiri su činili rediteljka Milica Kralj, glumica Gordana Boban te grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac.

Paklena pomorandža, Odjek.rs
Deo pobedničke ekipe / FOTO: “Kulturociklin”

Publika je imala prilike da uživa u prezentaciji inkluzivnih radionica, koje su se realizovale u saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom FBiH“. Uz saradnju sa mentorima i vrsnim stručnjacima, za četiri dana trajanja inkluzivnih radionica karakterne maske, osnove animacije predmeta, radionice plesa i radionice muzičkog teatra, mladi su uspeli da kreiraju nove pozorišne priče, koje potvrđuju njihov talenat i pokazuju značaj postojanja „Juventafesta“.

Inače, Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest je nastao 2013. godine sa idejom da se mladoj publici ponudi kvalitetan kulturni sadržaj.

Podsetimo i da je „Paklena pomorandža“ krajem avgusta osvojila čak šest nagrada na 4. INTEF -u, Internacionalnom teatarskom festivalu. Na festivalu koji se odžava u Mišaru kod Šapca, a okuplja amaterske i studentske pozorišne grupe iz Srbije i inostranstva predstavi „Kulturociklina“ pripale su nagrada za najbolju predstavu u omladinskoj selekciji, Specijalna nagrada za muziku, nagrada za najbolji vizuelni identitet predstave, nagrada ya najbolju režiju u omladinskoj selekciji, nagrada za najbolju predstavu po oceni publike te nagrada za najbolju predstavu festivala.

J.A.
Naslova foto: Aleksandra Pavlović
Foto: „Kulturociklin“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *