„Paklena pomorandža“ ide na dva međunarodna festivala

Predstava “Paklena pomorandža”, kruševačke grupe „Kulturociklin“, rađena u koprodukciji sa ovdašnjim Kulturnim centrom, našla se u selekcije dva najznačajnija festivala regiona – Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST i Internacionalnog teatarskog festivala INTEF.

Ova predstava je premijerno izvedena 4. marta ove godine, dramsko-pedagoški rad i režiju potpisuje Sandra Maksimović, inače umetnička voditeljka grupe, a izvode je Ivan Dimitrijević, Lara Anđelković, Iva Mitrović i Martin Tomić.

Predstava je nastala novim čitanjem knjige Entonija Bardžisa, a kao završni deo „Kulturociklinove“ trilogije koja se bavi pozicijama moći u društvu, nakon predstava “Kulturociklin End Call” i “Kralj Ibi”.

Paklena pomorandža, Odjek.rs
Detalj iz predstave “Paklena pomorandža” / FOTO: Marko Miletić

Baveći se pitanjem slobode, posmatrali smo je u sprezi pojmova mehanizma (kao veštačke tvorevine/naprave/mašine – sistema društvenih kontrola i manipulacija) i organizma (kao žive, organske veze čoveka, prirode i društva). Koristeći metode teatra pokreta i plesa, istraživali smo kako osvešćivanjem svog tela i emocija, kao i odnosa prema drugom, “izaći iz matrice” – navodi Sandra Maksimović.

Mladi kruševački glumci našli su se među šest odabranih predstava. Na JUVENTAFESTU učestvuju i predstave: “The fallibility of man”, režija: Kinga Szent-Ivány, Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium – NNÁ iz Budimpešte, potom „Sergej i njegove sjene“, režija: Iva Milley, Zagrebačko kazalište mladih/Učilište iz Zagreba te “Progovori”, režija: Oriana Kunčić, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku – Damski studio “Ivana Jelić”.

Nastupiće i predstave “The octopus is slowly crawling back into itself”, režija: Lara Nia Matos, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana (SVŠGUGL) iz Ljubljane i “Oslobodite umjetnike”, režija: Nick Teunissen, JU Bosansko narodno pozorište Zenica.

Podsetimo da će ovo biti drugi nastup „Kulturociklina“ na JUVENTAFEST-u. Prošle godine je njegova predstava „Kralj Ibi“ osvojila Specijalnu nagradu žirija, jednu od dve koje se inače na Festivalu dodeljuju.

Inače, Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST je nastao 2013. godine s namerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namenjen mladoj publici. U pet dana Festivala, učesnici se kroz druženje i rad upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci za pojedine oblasti.

J.B.
Foto: Marko Miletić

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje “Tim za razvoj i unapređenje društva” i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije “Rekonstrukcija Ženski fond”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *