Ovogodišnji Poljoprivredni sajam bez stočarske izložbe

Na 15. po redu Poljoprivrednom sajmu u Kruševcu predstavilo se više od 80 izlagača. Zbog opasnosti od širenja afričke kuge svinja, ove godine nije organizovana stočarska izložba. Sajam je otvorila Ivana Popović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iako je Regionalna stočarska izložba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu po prvi put izostala, lepo vreme i značajan broj izlagača, privukli su brojne posetioce.

Već tradicionalno, predstavili su se najveći proizvođači stočne hrane, sredstava za prihranu, zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, a upriličena je i izložba poljoprivrednih proizvoda, domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog sadnog materijala, meda, vina i rakije.

Ovogodišnji sajam ostaće upamćen i po takmičenju u pripremanju kotlića, ajvara, srpskih tradicionalnih jela, slavskog kolača, kao i takmičenju za najlepši štand mesne zajednice, etno i školski štand, te za najkvalitetniji ukrasni sadni materijal.

Pored pehara i diploma, najuspešniji su dobili i novčane nagrade. Prva nagrada za najlepše uređen štand mesnih zajednica pripala je MZ Veliki Šiljegovac, za najlepši etno štand nagrađeno je „Kukljinsko prelo“, iz istoimenog sela, dok je nagrada za najlepši uređen školski štand pripala OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

Najleši slavski kolač umesilo je Udruženje za decu i mlade sa smetnjama u razvoju „Osmeh na dlanu“, najbolji kotlić pripremili su „Bistički vukovi“ iz Petine, dok je prva nagrada za najboli ajvar i tradicionalna srpska jela pripala ekipi „Čarapni Simitari“. Rasadnik „Nina“ nagrađen je za najlepši ukrasni sadni materijal.

Grad Kruševac dodelio je povelje Desanki Vučković iz Dvorana, Zorici  Šišić iz Leskovca i Sokobanji. Specijalna nagrada pripala je Hemijsko tehnološkoj školi i profesoru Goranu Kuzmanoviću za veliki doprinos u razvoju turizma, gastronomije i ugostiteljstva Republike Srbije.

Državna sekretarka Ivana Popović je,otvarajući ovogodišnji sajam u Kruševcu, između ostalog, podsetila da su u ovoj godini uvećane subvencije za kupovinu poljoprivrednih mašina i druge namene, da su u u stočarstvu subvencije po grlu povećane sa 25.000 na 40.000 dinara, kao i subvencije za proizvođače mleka. Poručila je da će država i resorno ministarstvo raditi i dalje na poboljšanju uslova za što veća ulaganja u poljoprivredu, te istakla da se nada se će naredne godine ta podrška biti još veća.

Gradonačelnica Jasmina Palurović, kazala je da Grad Kruševac izdvaja značajna sredstva za pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, gde je u ovoj godini , po Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Kruševca, izdvojeno 59.5 miliona dinara.

Grad je po Programu podrške poljoprivredi izdvojio i sredstva za uređenje ruralne infrastrukture-uređenje nekategorisanih puteva, kao i za kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta i razvojni projekat u poljoprivredi koji se odnosi na unapređenje proizvodnje stočne hrane i pčelarstva– kazala je ona.

Inače, na sajmu se se predstavile i osiguravajuće kuće, zadruge, turističke organizacije, udruženja iz oblasti agrara, institute, škole, poljoprivredno savetodavne i stručne službe, Regionalna privredna komora Kruševac, kao i Poljoprivredni fakulet i poljoprivredna gazdinstva iz našeg regiona.

Pokrovitelj sajma je Grad Kruševac.

D.P.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *