Otvorena stalna postavka u Domu Slobodišta

U okviru Memorijalnog kompleksa Slobodište otvorena je stalna muzejska postavka pod nazivom “Kazneni zavod: Logor u Kruševcu 1941-1944”. Izložba će za građane biti otvorena od 3. januara 2024. godine.

Postavku čini 200 fotografija streljanih, nemačka dokumenta i objave o naredbi za streljanje, te lični predmeti, dokumenta, poruke i pisma ljudi koji su bili u logoru na Slobodištu.

Direktor Narodnog muzeja Kruševac, Nikola Pantelić, kazao je da je prikupljanje građe za ovu izložbu bio veliki izazov jer su neki od tih predmeta iz nepoznatih razloga bili skrajnuti, izgubljeni.

– Materijal je bio rasut, morali smo da se konsultujemo sa drugim ustanovama , veliku zahvalnost dugujemo ovdašnjem Istorijskom arhivu i Biblioteci koji su pomogli u izradi ove stalne postavke, kao i ljudima koji su nekada radili ovde i pomogli da neki predmeti budu pronađeni.

Autori izložbe „Kazneni zavod“ su Bojana Brajović, Milijana Radosavljević, Aleksandar Miletić, Goran Vasić, Zvezdana Lazarević i Nataša Miladinović, iz Narodngo muzeja Kruševac.

Memorijalni kompleks Slobodište, podignut je na obroncima Bagdale, gde se za vreme fašističke okupacije od 1941. do 1944 godine, nalazio logor sa stratištem za 1.650 civila i rodoljuba. Memorijalni kompleks nastao je šezdesetih godina prošlog veka po ideji Dobrice Ćosića, a realizovao ga je arhitekta Bogdan Bogdanović. Po njegovim i projektima Svetislava Živića, 1978. godine sagrađen je i Dom Slobodišta. Izgrađen je od betona prekrivenog zemljom, stilski prateći postojeće elemente, u obliku polukružne humke.

Sa obnovom ovog muzejskog prostora, koji je godinama unazad bio zapušten, otpočelo se 2020. godine.

D.P.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *