Otvorena izložba o radu Kola srpskih sestara Kruševac, dođite!

Kolo srpskih sestara Kruševac, Odjek.rs

Povodom 120 godina od osnivanja Kola srpskih sestara u Kruševcu, sinoć je, u ovdašnjem Narodnom muzeju, svečano otvorena izložba „Snaga dobrote” autorke Vesne Bogdanović. Arhivsku građu, te fotografije koje retrospektivno ilustruju dobrotvorno delovanje organizacije, posetioci će moći da pogledaju narednih mesec dana.

Duže od jednog veka žene velikog srca organizovale su nebrojano mnogo akcija, nesebično darivajuće one kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Kolo srpskih sestara Kruševac, Odjek.rs
Predsednica Kola srpskih sestara Kruševac, Snežana Stajković / FOTO: Odjek.rs

– Sa posebnom radošću mogu da kažem da je kruševačko Kolo, koje danas broji šezdesetak članica, ovog meseca pristupilo Saboru Kola srpskih sestara, velikoj porodici koja okuplja 75 odbora iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske, Kanade, Francuske i Engleske. Nadamo se da će nam to članstvo u godinama koje dolaze pomoći da beležimo još bolje rezultate na ponos gradu i potomcima – rekla je na otvaranju izložbepredsednica Kola srpskih sestara u Kruševcu, Snežana Stajković.

Kolo srpskih sestara Kruševac, Odjek.rs
Izloženo je više od 200 fotografija / FOTO: Odjek.rs

Realizovanje izložbe je, osim Grada Kruševca, nesebično pomogao Narodni muzej Kruševac.

– Nismo se dvoumili da li da podržimo ovu izložbu s obzirom na to da svi znamo koliki je značaj imalo Kolo srpskih sestara u srpskoj istoriji i da su one uvek bile tu kada je srpskom narodu bilo najteže – istakao je direktor Narodnog muzeja Kruševac, Nikola Pantelić.

Pred kruševačkom publikom našao se izbor od dvesta fotografija i deo arhivske građe koje svedoče o radu Kola u proteklom periodu.

– „Snaga dobrote” je izložba posvećena svim ženama plemenitog srca koje su dobrotom oplemenile, ukrasile i obeležile deo kulturne istorije srpskog naroda. Posvećena je ženama koje su osnovale Kolo srpskih sestara i koje su nam ostavile u amanet da pomažemo svoj narod i svakog nevoljnika, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Misija Kola je bila i ostala uvek ista, širenje dobrote i plemenitosti – rekla je autorka izložbe, Vesna Bogdanović, kustos pedagog i članica Kola srpskih sestara Kruševac.

Kolo srpskih sestara Kruševac, Odjek.rs
Otvaranju, osim članica Kola, prisustvovale brojne sugrađanke i sugrađani / FOTO: Odjek.rs

Kolo srpskih sestara osnovano je 1903. godine i aktivno je radilo do kraja Drugog svetskog rata, kada mu je tadašnja vlast oduzela imovinu i zabranila rad. Sestrinstvo u Kruševcu obnovilo je rad 1992. godine i od tada pomaže svima onima kojima je pomoć potrebna.

– Sećanjem na učinjeno, želim da vas podsetim na brojne akcije, na obeležavanja i proslavljanja verskih praznika i običaja, na darivanja, na posvećenost onima kojima je pomoć bila neophodna, na lepe, ali teške trenutke, jer je naša pažnja oduvek je bila usmerena ka ugroženim, starim i iznemoglim licima, izbeglim i prinudno raseljenim licima, bolesnoj i deci bez roditeljskog staranja, deci sa invaliditetom, mnogočlanim porodicama. Sa puno ljubavi, širokog srca, časno i dostojanstveno, pokušavamo da pomognemo svima, čineći onoliko koliko nam mogućnosti dopuštaju. Uvek uz svoj narod i sa blagoslovom crkve za naš rad. Vremena su uvek bila teška za Kolo srpskih sestra, ali molitvu i milosrđe nam niko ne može oduzeti – istakla je ona.

Izložba će za sve posetioce biti otvorena narednih mesec dana, a 18. novembra, na završnici obeležavanja ovog velikog jubileja, biće organizovano donatorsko veče, te prodajna izložba slika, koje su nastale na likovno-poetskoj koloniji, održanoj u Domu za decu „Jefimija“

J.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *