Osveštana crkva u VP domu, patrijarh Porfirije poručio: Blagosloveni smo jer imamo hram na ovom mestu

VD dom, crkva, Odjek.rs

Crkva posvećena svetim apostolima Filimonu i Onisimu, izgrađena u okviru kruševačkog Vaspitno-popravnog doma, osveštana je danas. To je učinio patrijarh srpski Porfirije sa vladikom kruševačkim Davidom i sveštenstvom. U bogomolji je služena sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh Porfirije je u besedi kazao da srpski narod podiže hramove od kada postoji, da je i u najtežim vremenima svoje istorije to činio, jer je živ i hoće da bude živ.

VD dom, crkva, Odjek.rs
Patrijarh Porfirije / FOTO: Odjek.rs

Blagosloveni smo, kazao je on, jer ovaj hram postoji na mestu, gde se vaspitavaju mladi, koju su tu došli sa mnogim ranama i ožiljcima, sa ko zna kakvim skrivenim bolovima i tugama, dečijim raspećima, koja su ih dovela do toga da izgube orjentir…

Blagodareći brizi ljudi, koji vaspitavaju i rade ovde, ali i brizi države Srbije, postoji ovako mesto. I oni koji vaspitavaju i oni koji se vaspitavaju dolaziće ovde da se obrate Bogu, upravo polazeći od činjenice da znamo da smo živi kao narod i da smo živi kao pojedinci, jer imamo dušu, jer je blagodat Božija sa nama kroz sveti hram – kazao je patrijarh Porfirije.

Da su svi na istom zadatku, da štićenike nauče da je jedna greška samo faza u životu, koju mogu da iskoriste kao priliku da odgovore izazovima, kazao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević:

Sa izgradnjom crkve ispunjena je zakonska, ali i humana i ljudska obaveza prema štićenicima koji se nalaze u ovoj ustanovi. Omogućili smo štićenicima da ostvare svoja verska prava u hramu posvećenom Bogu, veri i ljubavi prema ljudskom rodu. Njegova vrata su otvorena za pripadnike svih vera koji nose dobrotu u sebi.

VD dom, crkva, Odjek.rs
Detalj sa današnje svečanosti / FOTO: Odjek.rs

Bila je ovo prilika da se brojnim donatorima i zaslužnim pojedincima uruče odlikovanja i gramate.

Podsetimo da je izgradnja ovog hrama počela 2018. godine. U radovima su učestvovali i štićenici, dok su zaposleni, brojne organizacije, resorno Ministarstvo, donatori, pomagali prilozima. Mesto gde će se crkva graditi odredio je episkop kruševački David, a ona je urađena po ugledu na manastir Hopovo na Fruškoj gori.

U kruševačkom VP domu trenutno je oko 170 štićenika. Osim što pohađaju srednju školu, mogu da studiraju, ali i da se bave dodatnim aktivnostima, poput glume, muzike, sporta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *