Osmomartovska akcija dobrovoljnog davanja krvi: „44. godina plemenitog srca“

Povodom međunarodnog Dana žena, Crveni krst Kruševac i ove godine organizuje tradicionalnu osmomartovsku akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija koja već godinama okuplja davaoce iz celog Rasinskog okruga biće organizovana u restoranu Lunar.

Humanitarna akcija, 44. po redu, organizuje se u četvrtak 7. marta u terminu od 8 do 15 časova. Za davaoce krvi će tog dana ispred Doma sindikata, od 8 časova, biti organizovan prevoz do restorana „Lunar“, a autobus će saobraćati na svakih sat vremena dok traje akcija.

Kao završni segment ove misije koja će uskoro navršiti pola veka, u 20 časova biće priređena svečana večera, a za sve dame koje tog dana budu dale krv, kompanija DM pripremila je specijalne poklone.

Organizatori napominju da će ove godine biti angažovano preko 50 volontera Crvenog krsta, kao i da se očekuje poseta predstavnika grada i generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije.

Podsećamo, ova akcija započeta je 1981. godine, kada je osam žena, tadašnjih radnica IMK “14.oktobar”, kako bi pomogle svojoj kolegenici, dalo krv. Akcija je ponovljena i godinu kasnije kada se priključilo još žena. Svake naredne godine odziv je bio sve veći i danas ova akcija okuplja između 500 i 600 doborovoljnih davalaca krvi iz celog Rasinskog okruga. U prošlogodišnjoj akciji prikupljeno je 510 jedinica krvi.

 N.N.

Foto: Crveni krst Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *