„Osmeh na dlanu“ u poseti beogradskom kafiću o kome cela Srbija priča

Kafić „Zvuci srca“ ove nedelje ugostio je članove kruševačkog udruženja „Osmeh na dlanu“. Povod je bila radionica slikanja koju već tradicionalno, u susret Svetskom danu posvećenom osobama sa Daunovim sindromom, organizuju Daun savez i kompanija Dijamant. Učesnici su bila deca i mladi sa smetnjama u razvoju iz Kruševca, Kragujevca, Zaječara i Beograda.

Kafić „Zvuci srca“ na Vračaru, koji posluje u okviru Humanitarne organizacije „Dečje srce“, specifičan je po tome što umesto cenovnika na stolovima stoje kutijice u obliku srca, u koje svako ostavi onoliko koliko može i smatra da treba.

Uz kafu, za koju mnogi tvrde da je najbolja u gradu, u ovom ugostiteljskom objektu dobićete ljubav i iskrene osmehe zaposlenih, a njih čine mladi sa smetnjama u razvoju.

Takva atmosfera, prepuna ljubavi i osmeha, nije izostala ni na radionicama koje su organizovane ove nedelje u tom kafiću. Gosti, deca i mladi sa smetnjama u razvoju, crtala su jedni drugena staklu i ti radovi, sa potpisima autora, kao i ranijih godina, biće izloženi u prostorijama kompanije Dijamant.

-Bilo je to predivno druženje dece, roditelja, organizatora i volontera koju su deci pomagali u izradi crteža. Iako se smatra da su deca sa Daunovim sidromom najbliža redovnoj populaciji, ipak su ona nedovoljno prisutna u javnom životu. Ovakvi susreti prilika su da se ta deca druže sa svojim vršnjacima, da pokažu šta i koliko mogu, da ostvare bliži kontak sa većinskom zajednicom- kazala je Svetlana Ivanović iz Udruženja  „Osmeh na dlanu“,  majka mladića sa Daunovim sindromom.

Inače, kruševačko Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa posebnim potrebama „Osmeh na dlanu“, već četvrtu godinu zaredom, u susret Svetskom danu posvećenom osobama sa Daunovim sindromom, učestvuje na ovim radionicama.

Daun Savez Beograd i kompanije Dijamant Zrenjanin svake godine naše suncokrete, naša udruženja iz deset gradova, obraduje donacijom kojom pomažu naš rad, radionice, izlete… Prošle godine, naše udruženje je dobilo 100.000 dinara i materijal za krojačku radionicu, ove ćemo dobiti finansijsku podršku za našu tkačku radionicu i za organizovaje izleta za naše članove- navela je Ivanovićka.

„Prati suncokret“- podrška osobama sa Daunovim sindromom

Kompanija Dijamant od milion prodatih boca Dijamant ulja, izdvaja po jedan dinar sa osobe sa Daunovim sindromom.

„Više od 2.000 pravih, živih suncokreta živi u Srbiji. Oni su blage naravi, skoro uvek nasmejani, vedrog su duha i puni topline koju nesebično pružaju ljudima oko sebe.

Osobe rođene sa Daunovim sindromom imaju promenu na dvadesetprvom paru hromozoma gde, umesto dva hromozoma, imaju tri. Ali, baš kao što kažu da ljubav ne broji godine, sigurni smo da još manje broji hromozome. A ovi suncokreti su puni ljubavi koje danas toliko fali u svetu. Pored toga, baš svaka osoba sa Daunovim sindromom jedinstvena je ličnost, sa svojim sposobnostima i talentima.

Upravo zbog tih svojih specifičnih osobina, dobili su nadimak po cvetu koji se uvek okreće ka suncu, ka onom što je dobro i plemenito u ljudima. Isti taj žuti suncokret zaštitni je znak i „Dijamanta“.

Iz tog razloga, ova kompanija je pokrenula društveno odgovornu kampanju „Prati suncokret“, čiji je cilj podrška osobama sa Daunovim sindromom. Naime, od milion prodatih boca Dijamant ulja, biće izdvojen po jedan dinar za donaciju udruženjima osoba sa Daunovim sindromom širom Srbije- navodi se na sajtu te kompanije.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *