Osmeh na dlanu: Radionice za decu sa smetnjama u razvoju

Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa posebnim potrebama ‘’Osmeh na dlanu’’, u partnerstvu sa ŠOSO „Veselin Nikolić“ i Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom, u prethodnih mesec i po dana realizovalo je dve zajedniče radionice, cvećarsku i krojačku i tkačku. Sledeća zajednička aktivnost predviđena je za novembar.

Radionice na kojima se deca sa smetnjama u razvoju druže i stiču nove veštine, realizuju se u okviru projekta ‘’Iskoristi svoje mogućnosti’’ koji se sprovodi uz podršku Kancelarija za mlade i finansijsku podršku grada Kruševca.

Projekat se realizuje kroz zajedničke cvećarske, krojačke i radionice kartonaže, po jedna u školskim kabinetima sa učenicima, potom i sve tri sa članovima udruženja.

U okviru prve zajednička cvećarske radionice koja je realizovana u septembru zasađeno je preko 100 saksija i žardinjera. U oktobru je u školskom krojačkom kabinetu realizovana krojačka i tkačka radionica, kada smo zajedno, uz podršku profesora naučili krojenje jastučića, ušivanje na mašini i mašinski vez kojim smo ukrasili jastuče. Tada smo se upoznali i sa delovima razboja za tkanje, procesom rada, te saznali koji se sve proizvodi mogu na razboju raditi. Radionici je prisustvovalo 15 članova, pratioca i profesora– navode u Udruženju „Osmeh na dlanu“.

Proteklog vikenda, u okviru projekta, organizovan je i zajednički izlet i poseta manastiru Naupare, gde su deca imala priliku da od monahinje čuju nešto više o istoriji manastira, kao i da uživaju u prelepoj prirodi. Izletu je prisustvovalo 37 članova, pratioca i defektologa.

Naredne zajedničke aktivnosti predviđene ovim projektom biće realizovane u novembru. U planu je radionica kartonaže i izrada čestitki i ukrasa za novogodišnje praznike, te. izlet u rezervat ‘’Osredak’’. Kao završna aktivnsot planirana je i zajednička izložba radova koja će biti organizovana 3. decembra na Trgu glumaca, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *