„Osmeh na dlanu“ na pozornici Dečjeg pozorišta u Kragujevcu

Sa kulturne manifestacije koja je na Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom organizovana u Kragujevcu, članovi kruševačkog Udruženja „Osmeh na dlanu“ poneli su predivne utiske ali i ostavili utisak svojim nastupom.

U prepunoj sali Dečjeg pozorišta u Kragujevcu nastupili su deca i mladi sa Daunovim sindromom iz Kruševca, Zaječara, Beograda i grada domaćina.

U okviru ove već tradicionalne kulturne manifestacije pod nazivom „Savršeni na malo drugačiji način“, svaki grad se pojedinačno predstavio kratkim muzičkim  programom, skečom ili poezijom čiji se dan (21. mart) obeležava kada i dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom.

-Iako se osećala trema među učesnicima programa, gromoglasni aplauzi publike su im punili srca i sa bine su silazili nasmejani. Sa ove manifestacije vratili smo se sa željom da svaki dan bude 21.mart, da živimo zajedno jedni sa drugima a ne jedni pored drugih- prenosi svoje utiske Svetlana Ivanović, potpredsednica „Osmeha na dlanu“ i majka mladića sa Daunovim sindromom.

Svetlanin sin Aksentije, otopio je srca prisutnih izgovarajući „…meni ne treba sažaljenje, meni treba samo malo pažnje i ljubavi, treba mi osmeh, prijateljska ruka i po neki nežan zagljaj…“ ,deo teskta iz mjuzikla „Zemlja čuda“ čiji je inače bio učesnik, a koji je pripremio i za ovu priliku.

Od 35 članova Udruženja za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa smetnjama u razvoju ” Osmeh na dlanu”, 18-oro je sa Daunovim sindromom. Udruženje organizuje brojne aktivnosti u saradnji sa drugim udruženjima dece sa smetnjama u razvoju, a proizvodi nastali na njihovim radionica na kojima se uče raznim veštinama, deo su brojih izložbi koje se organizuju u Kruševcu i širom Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *