OŠ “Knez Lazar” na FeŠT-u : Protiv Muse Kesedžije u ekološkom stilu

OŠ Knez Lazar na FeŠT-u, Odjek.rs

Učesnici FeŠTA-a, đaci OŠ „Knez Lazar“, treće večeri Festivala (19. aprila) izveli su predstavu “Kraljević Marko i Musa Kesedžija”, koja je prvobitno izvedena za Dan te škole.

OŠ Knez Lazar na FeŠT-u, Odjek.rs
Detalj iz predstave / FOTO: Katarina Dragonjić

Dragana Radmanović, učiteljica u izdvojenom odeljenju škole u Majdevu bila je, zajedno sa učiteljicom Marijom Milanović, reditelj predstave. U procesu pripreme predstave učestvovali su direktor škole, Slađan Jevtić i roditelji.

OŠ Knez Lazar na FeŠT-u, Odjek.rs
Dragana Radmilović i Marija Milanović, rediteljke predstave / FOTO: Katarina Dragonjić

Od scenografije, preko kostima i ostalih komponenata zajednički smo došli do realizacije predstave. Do ovoga je došlo sasvim slučajno, želeli smo prvo da proslavimo 150 godina naše škole, te smo onda tražili prikladnu tematiku o knezu Lazaru, Kruševcu i njegovoj okolini. Nismo mislili da će ovaj projekat biti tako dobro prihvaćen – kazala je učeiteljica Dragana Radmanović.

S obzirom na to da su predstavu pripemali prošle godine u susret FeŠTU, kako je navela, bilo im je potrebno oko mesec dana za uvežbavanje.

Uvek je lepo raditi sa decom, taj proces rada donosi veliko zadovoljstvo. Kada su oni nasmejani, mi smo zadovoljni – dodala je ona.

Predstava traje 20-tak minuta, a njena autentičnost leži u tome što spaja istoriju i savremen život, ali osim što prikazuje istorijski događaj, ona ukazuje na značaj ekologije.

FeŠT se nastavlja u ponedeljak, 22. aprila. U 19 časova u Beloj Sali nastupaju učenici OŠ “Jovan Popović” koji igraju predstavu “Narodno naše najlepše”. Predstave u okviru Festivala će biti igrane svake večeri sve do subote, 27. aprila. Proglašenje pobednika i uručivanje nagrada najavljeno je za 8. maj.

Podsetimo Festival školskog teatra, koji se ove godine održava jubilarni 20. put,  organizuju Kulturni centar Kruševac, Kruševačko pozorište i Grad Kruševac.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *