Oprez za alergične: Najjači prolećni alergen dostiže vrhunac!

Veoma topao vazduh sa severa Afrike donosi nam ovog vikenda letnje temperature, do 30 stepeni, a tako toplo vreme i povećane koncentracija polena zrna drveća u vazduhu, pre svega breze koja je ujedno i najači prolećni alergen.

U ovom trenutku, aktuleni su poleni zrna topole, vrbe, jasena, platana, hrasta, tuje, čempresa i breze, a uskoro se očekuju i povećane koncentracije polena zrna duda.

-Pored breze koja je jedan od najjačih prolećnih alergena, u ovom periodu očekuje nas i tendencija rasta koncentracije polena vrbe, jasena, platana i hrasta- kaže Jasmina Kitanović, specijalistkinja biosanitarne tehnike ikruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Kitanovićka ističe da polen breze može izazvati ozbiljne alergijske reakcije u slučaju povećanih koncentracija, ali i da niže koncentarcije takođe mogu da naprave probleme kod senzitivnih osoba.

Osobama sklonim alergijama preporučuje se da izbegavaju izlazak na otvoreno u prepodnevnim satima kada je sunčano i ima vetra, jer su tada i koncentarcije polena zrna drveća u vazduhu najveće. Savet je i da se po dolasku kući opere kosa, te da se veš ne suši napolju, jer onda kada je vlažan sakuplja još više polenovih zrna. Takođe, savetuje se i odlazak kod lekara, te korišćenje lekova koji će smanjiti ili sprečiti alergijske reakcije.

Već krajem maja biće aktuelni poleni trave, a na leto kreću i povećane koncentracije polena korova, gde spada i ambrozija koja ima najviše alergenih svojstava.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *