Opredeljenje Grada Kruševca: Mladi i kultura u centru pažnje

Kruševac će u budućnosti posebnu pažnju pokloniti mladima i kulturi. To su dve oblasti koje su definisane kao ključne u Strategiji razvoja urbanog područja Grada Kruševca. Tome treba da doprinese i rekonstrukcija Doma Vojske i Lazarevog grada, a za sredstva za te projekte će Kruševac konkurisati kod Evropske unije. To je novinarima kazao zamenik gradonačelnice Kruševca, Aleksandar Jovanović, nakon sastanka sa šefom Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Nikolom Bertolinijem, koji je danas sa saradnicima boravio u Kruševcu.

Nakon sastanka obilazimo potencijalna područja i projekte koje Kruševac uz veliku podršku Evropske unije može da sprovede, kako bi podigao na veći nivo kvalitet života u gradu i kako bi mladi imali mnogo više sadržaja u našem gradu zbog kojih bi odlučili da ostanu ovde da žive, da stvaraju porodice – kazao je Jovanović.

Rekonstrukcija Doma Vojske je u pomenutoj Strategiji prepoznata kao jedan od ključnih projekata za dalji razvoj urbanog dela grada.

Predviđena je njegova rekonstrukcija i izgradnja multifunkcionalnog i multikulturalnog sadržaja, u kome će različite ustanove kulture imati svoj prostor i gde će različiti sadržaji, namenjeni mladima, moći da se održe. Na drugom mestu je rekonstrukcija Lazarevog grada, koja znači čuvanje naše tradicije, jer je Kruševac grad koji ide u korak sa modernim vremenom, ali čuva svoju tradiciju – dodao je Jovanović.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da će Kruševac za pomenute projekte konkurisati kod Evropske unije:

Za Dom Vojske imamo spremnu projektno-tehničku dokumentaciju, vrednost je oko 900 miliona dinara. Što se tiče Lazarevog grada, potrebno je uraditi projekat rekonstrukcije i pravljenja turističkog mesta i potencijala.

Da je Kruševac po izgledu i vrednostima koje promoviše pravi evropski grad, usmeren ka kulturi, ka zaštiti istorijskog nasleđa, sa fokusom na mlade, istakao je šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Nikola Bertolini.

– Nastavićemo podršku Kruševcu u ovim naporima, ne samo zašto što Kruševac zaslužuje ovakvu podršku već zato što Kruševac predstavalja primer drugim opštinama i njihovoj budućnosti, budućnosti Srbije u Evropskoj uniji – kazao je Bertolini.

Kruševac je, inače, uz podršku EU Pro plus programa uradio pomenutu Strategiji razvoja urbanog područja Grada Kruševca.

Predstavnici Evropske unije su danas obišli i projekte koji se sprovode uz podršku EU, kako bi se unapredio kvalitet života građana. Domaćin im je bila i kruševačka firma “Ramonda Dezert”, koja se bavi proizvodnjom torti, a koje je uz podršku EU nabavila mašine za unapređenje proizvodnje.

Inače, uz podršku pomenutog programa u Rasinskom okrugu ranije su urađeni brojni projekti: izgradnja prvog dečijeg igrališta u Bačini, rekonstrukcija Doma zdravlja „Dr Sava Stanojević“ u Trsteniku, rekonstrukcija multifunkcionalnog igrališta u centru Ćićevca i drugi…

J.B.

Foto: EU PRO plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *