Održan Kamp za vršnjačke edukatorke

kamp jastrebac, odjek.rs

Alternativni centar za devojke (ACD) organizovao je trodnevni Kamp za vršnjačke edukatorke na Jastrepcu, na temu rodno zasnovanog i digitalnog rodno zasnovanog nasilja. Učesnice su bile mlade devojke, uzrasta od 16 do 25 godina.

Kako bi unapredio svoje edukatorske kapacitete ali i informisao i edukovao mlade, Alternativni centar za devojke organizovao je Kamp za vršnjačke edukatorke koji je ovoga puta okupio većinom devojke iz Rasinskog okruga, u manjem broju i iz Kraljeva i Leskovca.

Cilj ove aktivnosti je da se mlade devojke edukuje pre svega o temama rodno zasnovanog i digitalnog rodno zasnovanog nasilja, kako bi kasnije, kao vršnjačke edukatorke, stečena znanja i veštine mogle da prenesu svojim vršnjakinjama.

kamp vršnajčke edukatorke, odjek.rs

Organizatorke Kampa kažu da je ovakva vrsta edukacije jedan od načina za aktivno sprovođenje mera prevencije rodno zasnovanog i digitalnog rodno zasnovanog nasilja. Takođe, to je prilika da se tema nasilja nad devojkama i ženama bolje razume i prepozna, te da se napravi iskorak u razumevanju toga da nasilje nije privatna stvar već društveni problem, i da je naravno kažnjivo.

Za neke od učesnica kampa ovo je bilo prvo iskustvo neformalne edukacije, dok je za one koje već imaju iskustva, kako su kazale, ovo bila odlična prilika da postojeća znanja prošire, ali i da upoznaju druge mlade devojke i da sa njima iskreno podele svoja iskustva i stavove.

Alternativni centar za devojke će u narednom periodu nastaviti rad sa ovom grupom učesnica, kako bi dodatno upotpunio njihova znanja i kako bi ih pripremio za budući radioničarski rad, te na taj način doprineo prevenciji nasilja kod populacije srednjoškolskog uzrasta i kod mladih.

Tokom prethodnih godina ACD je edukovao veliki broj mladih devojaka, koje su kroz radioničarski rad ove teme obrađivale sa srednjoškolskom populacijom u više gradova, poput Leskovca, Novog Sada, Beograda, Kruševca, Novog Pazara, Zrenjanina.

D.P.

Foto: Alternativni centar za devojke

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje “Tim za razvoj i unapređenje društva” i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije “Rekonstrukcija Ženski fond”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *