Odlučuje se o povećanju budžeta Kruševca, građani slabo informisani

tribina o rebalansu, Odjek.rs

Budžet Grada Kruševca biće povećan za 309 miliona dinara, što znači da će ove godine iznositi oko 6,29 milijardi dinara, saopštila je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović. Ona je to učinila na javnoj tribini, koja se održava kao deo javne rasprave, pre nego što Skupština grada usvoji pomenuti rebalans. Održavanje javne rasprave deo je zakonske procedure.

Javnost su, u ovom slučaju, činili predstavnici uglavnom javnih ustanova, koje su korisnici budžeta, dok je prisustvo građana izostalo. Inače, građani su o odžavanju javne rasprave i današnje tribine bili informisani tako što je obaveštenje o tome da javna rasprava počinje postavljeno na sajt gradske uprave, u rubriku aktivnosti o radu uprave. Java rasprava počela je 22. avgusta, a završava se danas, 5. septembra.

Tribina o rebalansu, Odjek.rs
Na javnoj tribini o rebalansu predstavnici Gradske uprave i ustanova / FOTO: Odjek.rs

Promene u budžetu, koje se dešavaju tokom godine, moramo da ozvaničimo i da upoznamo Ministarstvo finansija sa promenama koje su se dešavale. Primetili smo da pozicija za prodaju imovine nije realizovana dovoljno, koliko je bilo planirano, tu poziciju smanjujemo, a za komunalne delatnosti i infrastrukturne radove, gde smo potrošili više para, jer smo imali puno poplava i radova na terenu, puno saniranja puteva, tu poziciju povećavamo – kazala je gradonačelnica Jasmina Palurović novinarima.

Tribina o rebalansu, Odjek.rs
Gradonačelnica, Jasmina Palurović i zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović / FOTO: Odjek.rs

Objasnila je da je Grad tokom prethodnih meseci imao uplate različitih ministarstava kroz različite projekte, za koje se prilikom planiranja budžeta nije znao tačan iznos ili nisu ni bili planirani.

S obzirom na to da je Odlukom o bužetu bio predviđen iznos od 5,89 milijardi dinara te da će budžet rebalansom biti uvećan za 309 miliona, gradska kasa će ove godine biti “teška” oko 6, 29 milijardi.

Sva povećanja su iz realnih izvora i prihoda. Nama osnovni prihod, porez na zarade, u budžetu učestvuje sa preko 70 odsto, što govori da je budžet stabilan – dodala je Palurovićka istakavši da Grad Kruševac nema kreditnih zaduženja te da je tako od 2018. godine.

Posmatrano po programima najzačajnije povećanje je kod komunalnih delatnosti, oko 156 miliona dinara, slede razvoj sporta i omladine gde je povećanje za oko 44 miliona te socijalna zaštita za koju se izdvaja dodatnih 40-tak miliona dinara. Značajno povećanje beleži se i u oblasti energetske efikasnosti, oko 30 miliona dinara.

Inače, tokom javne tribine je saopšteno da je tokom javne rasprave pristigla jedna primedba koja se odnosi na to da ni rebalansom nije predviđeno izdvajanje sredstava za izgradnju uvučenog autobuskog stajališta u selu Žabare. Predstavnici Gradske uprave su objasnili da je reč o problemu koji je ranije razmatran te da to nije nadležnost Grada.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *