Odjek mladih: Kako i zašto u Petnicu?

Istraživačka stanica Petnica nedavno je objavila konkurs za obrazovne programe namenjene srednjoškolcima u 2024. godini. Prijavljivanje traje do 1. decembra 2023. do 23:59.  

Podaci o tome šta je Petnica, kako se prijavljuje, šta polaznici treba da znaju, šta mogu da očekuju, šta se od njih očekuje, srednjoškolci mogu da saznaju prijavom, odnosno registracijom na portalu za e-prijave: https://eprijave.petnica.rs/

Imajući u vidu da je svako lično iskustvo dragoceno, svoje o Petnici, za Odjek mladih, prenosi sugrađanka Katarina Dragonjić, koja je ranije pohađala tri programa u toj istraživačkoj stanici:

Istraživačka stanica Petnica nalazi se u mestu nadomak Valjeva i već decenijama nudi učenicima da saznaju nešto više. Programi koje nudi ova stanica namenjeni su osmacima, srednjoškolcima i drugima. Osmaci imaju priliku da, pre nego započnu sa svojim daljim obrazovanjem, učestvuju u Letnjoj naučnoj školi.  Letnja naučna škola (LNŠ) je skup svih seminara koji postoje u Petnici, te se učesnici mogu upoznati sa različitim naukama koje se tu izučavaju. Program je, naravno, prilagođen njihovim godinama.

Srednjoškolci, dodaje ona, imaju u ponudi pregršt različitih seminara i sigurno je da zainteresovani  mogu naći čime će nahraniti svoj um,  željan znanja.

Za Petnicu sam čula još u osnovnoj školi, međutim, nisam znala da mogu da se prijavim i za programe pre prve godine srednje škole. Do sada sam učestvovala na programima astronomije, arheologije i psihologije. Seminari se primarno dele na dva ciklusa, prvi ciklus se sastoji od tri seminara, dok se na drugi osoba može prijaviti više puta, te može više godina usavršavati oblast koja je interesuje – dodaje ona.

Petnica polaznicima ne daje diplomu, sertifikat, ali zato daje mogućnost da se nauči i usmerava polaznike.naučimo sve što želimo i usmeri nas.

Verujem da je organizacija koju učimo u Petnici podjednako važna kao predmet našeg učenja. Od ranog jutra do kasne večeri, učesnik/učesnica prođe kroz višesatnu socijalizaciju, učenje i istraživanje – opisuje Katarina.

Smatra da je nakon tri godine odlazaka u Petnicu poboljšala svoje veštine javnog govora i prezentovanja. Takođe, upoznala je mnogo ljudi sličnih sebi.

Sada, za razliku od većine svojih vršnjaka, znam kako se pišu naučni radovi, kako se pravilno referiše i na koji način se isti pišu. Na drugom ciklusu seminara, učesnik je u mogućnosti da napiše svoj naučni rad, koji može biti objavljen u Petničkim sveskama. To je časopis u kojem se nalaze brojni radovi srednjoškolaca iz različitih oblasti – prenosi ona deo svog iskustva.

Ističe da je Petnica mesto za one koji sami žele da saznaju više.

– Roditelji ne treba da šalju svoju decu u ovu stanicu samo kako bi imali čime da se pohvale, što je nažalost nekada slučaj – poručuje Katarina.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *