Odjeci Skupštine Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije, održane u Kruševcu

Gnezdo, Odjek.rs

Novi pokušaj da se Ministarstvu kulture skrene pažnja na ponovno kršenje konkursnih procedura te katastrofalnih rezultata kojima su pogođeni svi akteri nazavisne kulturne scene, izmene Statuta i pravilnika Asocijacije, ali i uglavnom bezuspešan pokušaj da se nadležni iz Gradske uprave u oblasti kulture upoznaju sa ciljevima i misijom Asocijacije i specifičnom pozicijom aktera nezavisne kulturne scene u Kruševcu, deo je onoga o čemu se razgovaralo, odlučivalo, odnosno što se dešavalo nedavno u Kruševcu, koji je bio domaćin 13. Skupštine Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

O usvojenom, dogovorenom, zaključcima, idejama i daljim koracima za portal Odjek.rs govori Kaća Dimitrijević, predstavnica Udruženja građana „Fakiri sa juga“ i programska koordinatorka Alternativnog kulturnog centra „Gnezdo“, koje je bilo domaćin pomenute Skupštine.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije je saradnička platforma 100-nak organizacija, inicijativa i pojedinaca u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji, koja kroz realizaciju i razmenu programa u zemlji i inostranstvu, aktivnosti jačanja sopstvenih kapaciteta i kapaciteta svojih članica, kao i kroz dijalog sa donosiocima odluka na svim nivoima, teži da promoviše razvoj inovativnih i kritičkih umetničkih praksi, da utiče na kulturnu politiku i druge javne politike koje su s njom u vezi, da doprinese decentralizaciji kulture u Srbiji i uspostavljanju regionalne kulturne saradnje u Jugoistočnoj Evropi – navodi Kaća Dimitrijević.

Gnezdo, Odjek.rs
FOTO: Alternativni kulturni centar “Gnezdo”

Skupštini, održanoj nedavno u Kruševcu, prisustvovalo je više od trećine članica, koliko je i potrebno da se donesu odluke. Dve članice Asocijacije su upravo iz Kruševca, UG „Fakiri sa juga“ i neformalna umetnička inicijativa „Kulturociklin“.

Želja nam je bila da iskoristimo ovu priliku da nadležne iz Gradske uprave u oblasti kulture upoznamo sa ciljevima i misijom Asocijacije, ali i specifičnom pozicijom aktera nezavisne kulturne scene u Kruševcu, imajući u vidu dve članice koje dolaze iz grada domaćina. Nažalost, nismo uspeli da sastanke dogovorimo i dobijemo povratnu informaciju, u većini slučajeva. Nadamo se da će u budućnosti ipak biti više razumevanja i sagledavanja doprinosa koji vaninstitucionalna kultura pruža građanima i građankama Kruševca – kazala je Dimitrijevićka.

Teme ovogodišnje Skupštine odnosile su se pre svega na izmene Statuta i pravilnika Asocijacije, a članice su diskutovale o izmenama koje je predložila i formulisala radna grupa.

Naime, rad Asocijacije tokom godine podeljen je i u radne grupe koje su sačinjene od zainteresovanih članica, pa tako postoje Radna grupa za decentralizaciju, Radna grupa za krizna i kampanjska pitanja, Radna grupa za analizu konkrusa, Radna grupa za izmene Statuta i drugih dokumenata… Na ovaj način članice imaju mogućnosti da utiču na razvoj Asocijacije, teme kojima će se baviti, načine na koje će rešavati probleme ili potrebe koje njene članice imaju – objasnila je ona.

Skupština je prilika i da se čuju finansijski izveštaji, da se članice bolje upoznaju sa projektima na kojima se radilo tokom godine, postave dodatna pitanja, i da se, naravno, dodala je, odlučuje da li se ti izveštaji usvajaju. Takođe, u okviru revizije članstva odlučuje se o prestanku članstva zbog npr. neaktivnosti članica i odlučuje se o prijemu novih, koje su se prijavile po prethodno raspisanom konkursu Asocijacije za prijem novih članica.

Ovo zasedanje Skupštine bilo je izborno, pa su birani i novi članovi Upravnog odbora. UO Asocijacije čine: predsednica Vida Knežević (Kontekst kolektiv), potpredsednik Marko Pejović (Grupa Hajde da…), i članovi i članice Kaća Dimitrijević (Fakiri sa juga), Aleksandar Gubaš (Knjigoskop), Ivana Branković (PhotoExpo), Ivana Jovanović Arsić (Kulturis) i Jovana Jankov (Beldocs).

Ono što je svakako jedan od sledećih koraka Asocijacije, to je novi pokušaj da se Ministarstvu kulture skrene pažnja na ponovno kršenje konkursnih procedura, probijanje zakonskih rokova za objavu rezultata, a ove godine i katastrofalnih rezultata kojima su pogođeni svi akteri nazavisne kulturne scene. Ovo se ogleda u značajnom smanjenju budžeta sa kojima ni ranije gotovo da nije bilo moguće imati godišnje programe, a posebno su pogođene kolege i koleginice na konkusu za ples, gde postoji apsolutno odsustvo podrške producijama u oblasti savremenog plesa, i oblast kulturnog stvaralaštva za decu i mlade. Uzimajući u obzir i ovaj delikatan društveni trenutak i tragediju koja nas je, kao društvo, nedavno pogodila, smatramo da je neophodno mnogo više pažnje obratiti na decu i mlade, a ovakva raspodela budžeta to siguno ne pokazuje – istakla je naša sagovornica.

Sve zainteresovane za dešavanja na nezavisnoj kulturnoj sceni Srbije pozvala je da svrate do Gnezda i pokupe zadnji broj časopisa MANEK koji je iz štampe izašao upravo pred Skupštinu Asocijacije.

Gnezdo, Odjek.rs
FOTO: Alternativni kulturni centar Gnezdo

MANEK — magazin nezavisne kulture je štampani časopis koji je fokusiran na teme profesionalne produkcije organizacija nezavisne kulturne scene (civilnog društva u oblasti kulture i umetnosti), kao i na aktuelna pitanja kulturne politike u našoj zemlji u komparaciji sa regionalnim prilikama. Manek je jedinstven po tome što ga uređuju i osmišljavaju neposredni akteri nezavisne kulturne scene, a posebno scene vizuelne umetnosti koja je magazinu najzastupljenija. Sadržaj se odnosi na teme koje su bitne za domaću kulturnu i umetničku scenu, ali obuhvata i srodne teme u zemljama u regionu, s obzirom na potrebu poređenja razmene znanja i iskustva, kao i razvoja regionalne saradnje – navela je ona.

J.B.

Foto: Alternativni kulturni centar „Gnezdo“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *