Odigran „Veliki inkvizitor“ u okviru „Čkaljinih dana“

Predstava „Veliki inkvizotor“, pred publikom u Kruševcu izvela su dvojica mladih glumaca sa Fakulteta umetnosti u Prištini, Avram Cvetković i  Luka Potparić, u okviru Međunarodnog festivala akademskih predstava „Čkaljini dani“.

Predstava, koja je urađena prema odlomcima iz dela “Braća Karamazovi” Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, otvorila je takmičarski deo Festivala, koji se u susret obeležavanju stogodišnjice rođenja Miodraga Petrovića Čkalje, ove godine prvi put održava u Kruševcu.

Režiju potpisuje prof. dr umetnosti Borjanka Ljumović.

Duodramu dvojica mladih glumaca izvode na kamernoj sceni, a blizina publike im je, kako su kazali na konferenciji za novinare i okruglom stolu, jutro nakon odgrane predstave, bila značajna.

Povrdili su da im je čast što su deo ovakvog Festivala dodavši da je za mlade umetnike veoma važno da učestvuju na ovakvim festivalima

Mnogo nam znači, publika je bila divna, toliko su bili u predstavi, koja je inače kamerna, sve vreme su sa nama, znači nam da što više ljudi pogleda naše predstave, da čujemo njihove utiske – kazao je Luka Potparić.

Za Avrama Cvetkovića je svako novo igranje neki novi utisak, mogućnost da se nešto novo kaže.

Inače, u predstavi dvojica braće, prvi put nakon devet godina sedaju jedan preko puta drugog, počinju razgovor o teškim i ozbiljnim teološkim i flozofskim pitanjima…

Festival se nastavlja večeras, 27. marta, igranjem predstave „Životinjska farma“, Akademije umetnosti u Beogradu.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *