Objavljene dobitnice stipendija Super devojčice u IKT-u

Alternativni centar za devojke, koji je organizovao Konkurs za stipendiranje Super devojčica u IKT-u (informacioni-komunikacionim tehnologijama) objavio je imena dobitnica te  da je, umesto prvobitno planiranih pet, dodeljeno osam jednokratnih stipendija od po 25.000 dinara.

Stipendije su dobile: Emili Segi iz Subotice, Ksenija Ranđić iz Beograda, Sofija Pešić iz Pirota, Anja Nedeljković iz Obrenovca, Iva Živić iz Knjaževca, Dunja Mitić iz Niša, Sofija Jokanović iz Kruševca i Ena Kaloserović iz Trupala kod Niša.

Zahvaljujemo se svim devojčicama koje su se prijavile i duboko verujemo da svaka od njih zaslužuje podršku i prepoznatljivost u svetu novih tehnologija. Kao i svakog prethodnog puta, komisija je imala težak zadatak da odabere stipendistkinje – saopštio je Alternativni centar za devojke.

Komisiju su činile: Jelena Jaćimović, ilustratorka, Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu, Maša Peruničić, programerka i aktivistkinja Projekta Femix i Rok kampa za devojčice.

Umesto pet dodeljeno je osam stipendija jer je Addiko Banka donirala dve stipendije, a MOBA kozmetika u okviru kampanje za Pressed Eye Serum, izdvojila polovinu sredstava od prodaje tokom preorder-a. Takođe, ACZD se zahvalio Tijani Prodanović (DrCosmicRay) na promociji pomenutog proizvoda.

Ova organizacija se zahvalila i svim donatorima/kama i ljudima dobre volje koji su na različite načine podržali inicijativu i doprineli da se podrže Super devojčice u IKT-u!

Podsetimo da je Međunarodni dan devojčica u IKT-u ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj. Od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta.

Obeležavanje ovog dana trebalo bi da podstakne i ohrabri devojčice da prilikom odabira budućih profesija, ali i hobija, ne podležu stereotipima već da biraju i zanimanja iz sektora informaciono -komunikacionih tehnologija. Devojčice se osnažuju da se rukovode sopstvenim talentima i željama uprkos očekivanjima često nepodržavajuće i patrijahalne sredine.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *