Objavljena publikacija „Znamenite žene Trstenika“

Promocija publikacije „Znamenite žene Trstenika“ upriličena u Narodnom univerizetu, izazvala je veliku pažnju posetilaca, kasnije i pozitivne komentare na društvenim mrežama. Autorke publikacije Milena Topličić Pecić i Snežana Miladinović iz Udruženja žena „Teuta-tim“, kažu da Trstenik kroz istoriju ima mnogo znamenitih žena, te da nije bilo lako izdvojiti one koje će se naći u publikaciji.

Želele smo da napravimo publikaciju kojom bi istakle žene trsteničkog koje su svojim dostignućima ostavile pečat u istoriji ovog kraja. Tu smo onda naišle na problem jer takvih žena je puno, a kako smo bile finansijski ograničene, trebalo je napraviti izbor– kažu autorke.

Odlučeno je da pored dostignuća, jedan od parametara za odabir budu i reakcije građana Trstenika:

Htele smo da kroz razgovor sa građanima vidimo koje su to žene koje su ostavile trag u njihovim srcima. Tako je nastao nas spisak od četrnaest snažnih, uspešnih i moćnih žena, iz skoro svih oblasti društvenog života.

U publikaciji je predstavljeno 14 znamenitih žena trsteničkog kraja: knjeginja Milica, Jefimija, Nada Adžić- mati Ana, Katarina Ljutovac, babica Vaska, Vukosava Andrić, Danica Dodić, Ljubica Živković, dr Zorica Petrašinović,  Milena Turk, Gordana Topličić Ćurčić,  Nada Sarić,  Mirjana Vukomanović i Ana Stanković.

Prema rečima autorki, obuhvaćen je vremenski period od srednjeg veka do danas i one žene koje su svojim obrazovanjem, emancipacijom i sposobnošću, razbijale predrasude.  Neke od njih su, podsećaju iz Udruženja žena „Teuta-tim“, živele u vremenima kada se uloga žena znatno razlikovala u odnosu na današnje vreme i kada je sloboda njihovog delovanja veoma sužena, a ipak su  bile dovoljno jake i hrabre da se istaknu.

U Teuta timu ističu da ni današnje vreme nije mnogo nežno prema ženama:

 –Postavlja im se sve više zahteva, ali to ih ne sprečava da postavljaju standarde u književnosti, slikarstvu, medicini, novinarstvu, nauci, politici, diplomatiji. Svojim obrazovanjem, emancipacijom i sposobnošću, ove žene razbijaju predrasude i zato moramo da ih pamtimo zauvek.

Projekat  „Znamenite žene Trstenika“ finansijski je podržala opština Trstenik, a tehničku podršku dao je Narodni univerzitet Trstenik.

D.P.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *