Izbori: Obeleženo pet godina od napada na opozicionare u Kruševcu

Srbija protiv nasilja, Odjek.rs

Na današnji dan, pre pet godina, ispred Mesne zajednice Rasadnik u Kruševcu, pred početak tribine Saveza za Srbiju, napadnuti su lider tadašnje Levice Srbije, Borko Stefanović i njegov stranački kolega, Kruševljanin Boban Jovanović, koju su zadobili ozbiljne povrede. Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“, okupili su se danas tim povodom na tom mestu, poručivši da je 17. decembar dan koji donosi promene koje znače „da nikome više neće biti krvava košulja zbog drugačijeg mišljenja ili stava“.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović, rekao je, u obraćanju medijima, da „žvimo u državi koja je zarobljena u nasilju, koje sprovodi Srpska naredna stranka“ te da „se u Srbiji zbog političkog stava ljudima pale automobili, poljoprivredne mašine, deca isteruju iz obdaništa“.

Nasilje ova vlast sprovodi na svakom koraku, od Skupštine, medija, ulice, sela, gradova, opštine – rekao je Stefanović podsetivši da je opozicija, kada se dogodio taj napad, kazala da će „nasilje i razračunavanje sa političkim neistomišljenicima doći na svaka vrata u Sbriji“, te da se to „nažalost i dešava“.

Ni posle pet godina, kako je dodao, zločin, koji on smatra pokušajem ubistva,  nije dobio potpuno razrešenje jer „nalogodavci i organizatori napada nikada nisu odgovarali“.

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ u Kruševcu, kako je kazao „u gradu zarobljenom od Bate Gašića i SNS, gde se sprovodi nasilje, korupcija i pritisak na građane da se učlane u njihovu stranku, inače će izgubiti posao“ poručuju da na predstojećim izborima dolaze promene.

Mi 17.decembra stavljamo tačku na takvu Sbriju kakvu su napravili. Danas sam uveren, više nego te večeri, da se mrak mrakom ne pobeđuje, nego samo svetlošću, zato smo mi Srbija koja dolazi, a naprednjaci su ružna kriminalizovana Srbija koja odlazi na smetlište – kazao je Stefanović.

Bata Andrić, kandidat za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, koga je Stefanović predstavio kao „uglednog, divanog, poštenog čoveka“, koga Kruševljani znaju isključivo po dobru, „koji spaja, a ne radzvaja“, poručio je da će već 18. decembra naprednjaci biti poslati u prošlost.

Srbija protiv nasilja, Odjek.rs

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ su obišli i svoj štand na Trgu glumaca, gde bio postavljen i štand Srpske napredne stranke. Okupljanje je prošlo mirno.

Srbija protiv nasilja, Odjek.rs

Šetnju do Gradske uprave, koja je potom usledila, osim Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, predvodili su Srđan Milivojević (DS), Bata Andrić, Marinika Tepić (SSP), Miroslav Aleksić (NS), Dragana RAkić (DS), Katarina Panić, predsednica Gradskog odbora SSP-a…

Podsetimo da je 23. novembra 2018. godine, ispred Mesne zajednice Rasadnik, pred početak tribrine političke grupacije Savez za Srbiju tadašnji lider Levice, Borko Stefanović napadnut i zadobio povredu glave, a ozbiljne povrede je tada zadobio i njegov stranački kolega Kruševljanin Boban Jovanović.

U novembru 2021. godine, tročlano veće Apelacionog suda u Kragujevcu, smanjilo je kazne trojici napadača na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića: tada je Miloš Šaponjić umesto četiri godine dobio dve godine i šest meseci zatvora dok su njegovim saučesnicima Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću, kazne smanjenje sa po tri i po, na po dve godine i dva meseca.

Inače, taj napad je bio povod da se nedelju dana kasnije u Kruševcu okupe predstavnici opozicije, te da prošetaju kroz grad pod parolom “Stop krvavim košuljama”, da bi se nakon toga protesti nastavili pod sloganom “Jedan od pet miliona”, a trajali su mesecima, jednom nedeljno u većini gradova u  Srbiji.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *