Obeležen početak Bitke na Košarama

Povodom 25 godina od početka bitke na Košarama, danas je u Parunovcu, kod Spomen obeležja nastradalima, održan pomen, a polaganjem venaca i cveća počast su odale porodice nastradalih te predstavnici državnih i lokalnih institucija i mnogih organizacija.

Komemorativni skup je počeo minutom ćutanja. Usledilo je polaganje venaca. Počast su odali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, delegacija Vojske Srbije – Garnizona Kruševac, predvođena komandantom pukovnikom Milonjom Bubanjom, potom lični izaslanik ministra unutrašnjih poslova, državni sekretar Željko Brkić, predstavnik kabineta ministra odbrane Miloša Vučevića, gradonačelnik Ivan Manojlović i njegova zamenica Snežana Radojković, načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, veterani herojske 125. motorizovane brigade, porodice poginulih, predstavnici brojnih udruženja i organizacija.

Parastos su poginulim pripadnicima Vojske, junacima sa Košara i drugih bojišta na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999.godine, služili sveštenici Eparhije kruševačke.

Okupljenima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković:

Samo onaj koga pokolenja spominju je imao smisao svoga života. Za onoga ko je vredan zaborava kaže se nepomenik, ni u molitvi ga ne spominjemo. Zašto bismo mi nekoga spominjali i zašto su danas ovde spomenuti borci 125. legendarne motorizovane brigade koja je primila udar neprijatelja u reonu Košara, brojno nadmoćnijeg i u vazduhu i na kopnu i uspela da izdrži ozbiljan udar, da se konsoliduje i dobije dodatnu snagu  na Vaskrs 1999. godine? Ovde pred nama na ovim Spomen pločama stoje imena ljudi čiji je život imao smisao. Taj smisao je sažet u rečenici da se otadžbina u ratu brani, a da se u miru čuva. I onaj ko živi u skladu sa tim načelima da otadžbinu svakoga dana čuva, a ne daj Bože ako se zarati da je brani, on ima smisao svoga života. Gde ćete veću počast nego da vas spominju ne samo ovoga dana u godini već svakoga dana.

Istoričar Milan Bojić, autor više dela čija su tema Bitka na Košarama i srpski junaci sa Košara, održao je javni čas učenicima završnog razreda osnovnih škola.

Bitka na Košarama (pakao Košara) bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i terorističke OVK, podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije. Vodila se oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije, a trajala je od 9. aprila do 10. juna 1999. godine.

Na komemorativnom skupu održan je i prigodni program u kome su učestvovali vokalna solistkinja Sanja Ivanović i pesnik dr Danilo Vasojević.

Izvor tekst i foto: Grad Kruševac (www. krusevac.ls.gov.rs)

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *