Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Danas je Grad Kruševac obeležio Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, kod jarbola na Bagdali. Državne zastave su postavljene na jarbolima ispred zgrade i u zgradi Gradske uprave, na  jarbolima javnih ustanova i preduzeća. Takođe, su na glavnoj ulici i na kružnim tokovima postavljene državne zastave.

Ovaj praznik ima za cilj predstavljanje osnaživanja jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Današnjem događaju su prisustvovali predstavnici rukovodstva Grada Kruševca, odbornici, narodni poslanici, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici Vojske, policije, BIA, Rasinskog upravnog okruga, učenici četvrtog razreda OŠ “Jovan Popović“, kao i mnogobrojni građani.

Skupu se obratila gradonačelnik Jasmina Palurović: “Ovaj veliki praznik obeležavamo sa Republikom Srpskom  na dan kada je probijen Solunski front, 15. septembra 1918. godine – dan u kojem leže i naša bol i naša slava. Tim herojskim poduhvatom naših vojnika otpočela je nova stranica naše istorije… Naša zastava je kroz slavnu istoriju pokazala da je više od zastave, da je baklja slobode, koja nikad nije pala“. Čestitala je svim građanima Srbije i Republike Srpske, kao i svim Srbima širom sveta  Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave rečima: „Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda, naša crveno-plavo-bela trobojka! Živeo Kruševac! Živela Srbija!“

U prigodnom umetničkom programu  učestvovali su: Jana Milanović, vokalni solista, Nebojša Vranić, glumac Kruševačkog pozorišta, profesori i učenici Muzičke škole „Stevan Hristić“ i pevački ansambl „Biseri“, a realizator programa je Kulturni centar.

tekst i foto: Grad Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *