O položaju ženskih sportskih klubova: Može li da bude bolji?

U Kruševcu, prema podacima Sportskog saveza Kruševac, funkcioniše sedam ženskih sportskih klubova, a većina ostalih u rad uključuje oba pola. U razgovoru sa predstavnicima klubova te sportistima saznajemo da pojedini muku muče zbog kasnih termina za treninge, te neogovarajućih sala. U Gradskoj upravi smatraju da Kruševac ima dovoljno sala, te da se na poboljšanju sportske infrastrukture stalno radi…

Jedan od ženskih klubova, Omladinski košarkaški klub “Bagdala” postoji od 2016. Godine. Od osnivanja ima seniorsku selekciju. Broj selekcija se povećavao te ih je sada šest: juniorska, kadetska, pionirska, mlađe pionirke i mini basket – najmlađe polaznice, koje tek uče prve košarkaške korake.

One su ujedno najbrojnije i to nas čini srećnima, jer to su polaznice koje najviše vole košarku – ističe Aleksandar Memet, predsednik i trener kluba OOK ”Bagdala” objašnjavajući da devojčice u klub dolaze u predškolskom uzrastu, kada još uvek ne mogu da dobace do koša. Tu ostaju do kraja srednje škole, kada zbog studija uglavnom napuštaju klub i odlaze u veće gradove.

Kao glavni problem sa kojim se suočavaju, Memet ističe nedostatak odgovarajućih sala za treninge:

Smatram da smo malo skrajnuti,  da li zbog godina postojanja kluba ili zato što se bavimo ženskim sportom. Mislimo da žene imaju pravo na iste termine kao  muškarci. Imamo samo jedan termin nedeljno u Hali sportova za seniorsku ekipu. Svake godine šaljemo iznova zahteve za termine, odgovor nadležnih je da smo mlad klub. Postoji problem i sa terminima u školskim salama, jer se od srednjih škola izdaje samo sala Ekonomske škole, tako da su na raspolaganju samo sale osnovnih škola, što nije dovoljno.

Neodgovarajuća finansijska podrška Gradske uprave drugi je, ali ne manje važan problem. Sredstva koja dobijaju, dodaje Memet, nisu dovoljna za funkcionisanje kluba:

Budžet koji dobijamo od grada  je 600.000 dinara godišnje, 350.000 dinara izdvajamo za sale, oko 120.000 dinara uplaćujemo Košarkaškom savezu za takmičenje, nama ostaje oko 100.000 dinara za takmičenje u šest selekcija, što je jako malo. Primera radi, prošle godine smo odigrali 74 utakmice, koje se ne mogu odigrati sa tako malo para, jer troškova je mnogo: sudije, delegati, pomoćne sudije, zakup sala, voda za igrače. Sve se svodi na snalažljivosti uprave kluba i dobroj volji roditelja. Ne smemo da zaboravimo i sponzore kluba, koji su prepoznali rad i trud i želeli da novčano pomognu.  

OKK “Bagdala” ima osvojena regionalna prvenstva i važi za najtrofejniji klub u regionu u zadnjih pet godina. Iz njihovih redova ponikla je jedna seniorska reprezentativka,  a u svakoj selekciji imaju po neku.

Anđela Jovanović (25), košarkašica “Bagdale”, trenira osam godina, od početka je u klubu, a potvrđuje da je potrebno unaprediti položaj ženskog sporta.

Nemamo termine, imamo samo jedan i to u deset uveče u Hali sportova. Svi ostali treninzi su nam u školskim sportskim salama, gde nemamo baš dobar osećaj prostora, jer utakmice igramo u većim salama. Potrebna nam je i podrška u vidu deresova – navodi Anđela.

Podaci koje je portal Odjek.rs dobio iz Gradske uprave pokazuju da je za sportske organizacije u poslednje tri godine u budžetu bilo predviđeno ukupno 186,55 miliona dinara. Posmatrano po klubovima, u 2023. godini najviše novca su dobili Fudbalski klub “Napredak”, kome je pripalo 13 miliona dinara, Gradski ženski rukometni klub “Napredak 12” koji je dobio 6,3 miliona te Košarkaški klub “Napredak junior” za koji je bilo opredeljeno četiri miliona. Po dva miliona dinara iz budžeta su dobili  Atletski klub Kruševac i Žensko sportsko udruženje “Napredak junior 2018”. Od 59 sportskih organizacija kojima su dodeljena sredstva, šest je isključivo ženskih klubova, a njima je dodeljeno 15 odsto od ukupnog budžeta. 

U Gradskoj upravi smatraju, kako je navedeno u pisanim odgovorima, da Kruševac ima dovoljno sala, da ih je na teritoriji grada 20, uključujući Halu sportova i salu “Soko”. Što se poboljšanja sportske infrastrukture tiče navode da se na tome radi već 11 godina te da je u planu izgradnja još jedne hale sportova, koja će dodatno poboljšati uslove treniranja i dati gradu preduslove za organizaciju velikih manifestacija, utakmica i turnira.

Odbojkaški klub ”Napredak”, kako nam je rekao trener Slavoljub Đorđević, ima optimalne uslove za rad. U Kruševcu za odbojku vlada veliko interesovanje dece, pogotovu u uzrastu od 9 ili 10 godina. Kasnije, dodao je, najkvalitetniji kadar odlazi u veće studenstke centre.

Samo bavljenje sportom, ulazak u bilo koji zdrav klupski prostor za decu predstavlja stvaranje jednog zdravog ambijenta za razvoj, naročito u pubertetu. Sport ih ustrojava  po pitanju dnevnog režima, deca imaju normalan san, normalan biološki razvoj. Sve ovo ima još veći značaj ako to sagledamo kroz činjenicu da su sportske aktivnosti kod dece danas na veoma niskom nivou – podsetio je Đorđević  na značaj bavljenja sportom.

Sekretar Sportskog saveza grada Kruševca, Aleksandar Nikolić kaže da lokalna samouprava, u skladu sa strateškim dokumentima u sportu na državnom i lokalnom nivou, konstantno sufinansira godišnje programe sportskih organizacija:

Sportski savez grada Kruševca vodi brigu o razvoju sportskih organizacija i pomaže u njihovom radu. Takođe, dodeljuje sportske stipendije perspektivnim kruševačkim sportistima, vodeći računa pritom o podjednakoj zastupljenosti stipendista – sportista oba pola  – ističe Aleksandar Nikolić.

Najvrednije sportske rezultate u ekipnim sportovima kruševačke sportiskinje postigle su u rukometu, fudbalu, odbojci i košarci. U individualnim sportovima najvrednije rezultate Kruševljanke postižu u badmintonu, karateu, atletici, plivanju, a veliki uspesi trebalo bi da budu adekvatno podržani od grada.

Podsetimo, na kraju, da u našem gradu trenutno ima svega nekoliko klubova koji se bave isključivo ženskim sportom. To su: Gradski ženski rukometni klub “Napredak-12”, Ženski fudbalski klub “Napredak junior”, Omladinski košarkaški klub “Bagdala”, Klub ritmičke gimnastike “Nika”, Ženski odbojkaški klub “Napredak 037” kao odeljak odbojkaškog kluba “Napredak 037”, Odbojkaški klub “Mladost”, te odbojkaški klub “Antena 08”.

Takođe, većina  klubova u svom članstvu ima mušku i žensku populaciju. Najmasovniji sportovi koji okupljaju žensku populaciju su odbojka, karate, plivanje, atletika, ritmička gimnastika, košarka, rukomet, sportska gimnastika, fudbal, badminton, sportski ples…

Maja Milinić Dajčić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *