Novi soj korone stigao u Srbiju

korona, odjek.rs

Prisustvo podvarijante Omicron EG.5, nazvane Eris, potvrđeno je na teritoriji Južnobačkog okruga. Epidemiolozi kažu da se ne dešava ništa neočekivano i da nema mesta panici.

Ukoliko vas boli grlo ili kašljete, curi vam nos ili je začepljen i osećate umor, moguće je da ste zaraženi korona vurusom.

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da je u prethodne dve nedelje zabeležen porast obolelih od korona virusa.

-U prethodna dva meseca imali smo u proseku sedmoro zaraženih nedeljno, odnosno, jednog dnevno. Pretprošle nedelje zabeležen je 31 novi slučaj, prošle 44, što znači da se broj pozitivnih povećava. To je još uvek mnogo manje nego prošle godine, kada smo u jednom trenutku za nedelju dana imali preko 3.000 pozitivnih- kaže epidemiolog Predrag Pavlović, direktor ovdašnjeg Zavoda.

Prema njegovim rečima, pojava nove podvarijante omikrona nije ništa neočekivano.

-Nema neke suštinske razlike u odnosu na prethodnu varijantu virusa, možda jedino to što se lakše prenosi i lakše zaobilazi naš imunitet. S obzirom da su mnogi doputovali sa odmora i da je počela nova školska godina, možemo da očekujemo dalji porast novoobolelih.

Kao i kod sezonskog gripa, savet je da se izbegava boravak u zatvorenom prostoru gde ima dosta ljudi, da se često provetravaju prostorije u kojima se boravi. Unos vitamina je takođe važan i treba iskoristiti to što trenutno ima dosta svežeg voća i povrća.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *