Novi kruševački teatar festival: „Čkaljini dani“

Posle vikend predstave „Bora Šnajder“, svojevrsna uvertira u Međunarodni festival „Čkaljini dani“ biće i sutrašnja tribina dr Vladimira Paunovića „Decentralizacija kulture“. Zvanični takmičarski program startovaće u utorak, 26. marta, predstavom prištinskog Fakulteta umetnosti (sa privremenim sedištem u Zvečanu) „Veliki inkvizitor“.

Reč je o komadu koji je rađen po tekstu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Borjanke Ljumović. Shodno programu tokom narednih dana uslediće još pet predstava gostujućih akademskih trupa iz Beograda, Sarajeva, Banja Luke i Cetinja.

Festival je osmišljen u cilju okupljanja najtalentovanijih mladih glumaca iz zemlje i regiona, kao i prezentacije najboljih akademskih predstava – istakao je Ivan Bogićević, selektor festivala.  Od utorka zaključno sa 31. martom, svake večeri od 20 sati u Beloj sali Kulturnog centra biće igrane predstave Akademija umetnosti iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – napominje Bogićević.

Detalj iz predstave “Bora Šnajder” / FOTO: Odjek.rs

Za najbolje pojedince, koje bude odabrao stručni žiri, pripremljene su prigodne nagrade koje će im biti uručene 1. aprila, na završnoj večeri Festivala humora i satire “Zlatna kaciga”.

U planu je da ovaj projekat, koji su zajednički osmislili Kulturni centar Kruševac i Pozorište “Čkalja”, ubuduće okuplja mlade glumce od Triglava do Đevđelije, jer je Čkalja pre svega bio jugoslovenski glumac, fenomen čija je popularnost i danas prisutna istim intenzitetom.

N.N.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *