Novi izumi pomažu starijima – Panik taster spašava život!

Evrokontak, Zenska inicijativa, Odjek.rs

Zahvaljujući uređaju panik taster, dve starije osobe, koje inače žive same, dobile su brzu pomoć kada im je pozlilo. Ove osobe su među desetoro na području opštine Trstenik u čije je domove postavljen panik taster. Takav uređaj je, inače, postavljen u ukupno trideset staračkih, pretežno samačkih domaćinstava na području Trstenika, Brusa i Prijepolja.

Ideju o postavljanju ovakvih uređaja u delo su sprovela udruženja iz Kruševca i Trstenika, „Evrokontakt“ i „Ženska inicijativa“, koja su ranije bila uključena u pružanje usluge pomoć u kući.

Evrokontak, Zenska inicijativa, Odjek.rs
Nenad Krsti (“Evrokontakt”) i Vesna Milosavljević
(“Ženska inicijativa), govorili o panik tasteru / FOTO: Odjek.rs

– Na osnovu dugogodišnjeg iskustva koje naše organizacije imaju u pružanju usluge pomoć u kući zaključili smo da je korisnicima potrebno da mogu da kontaktiraju nekoga brzo, ukoliko dođe do pada ili ako im se zdravstveno stanje pogorša, jer gerontodomaćice kod njih provedu tri puta po dva sata nedeljlo, ostalo vreme su sami – kazao je predsednik Udruženja „Evrokontakt“, Nenad Krstić.

Ispitujući različite mogućnosti došlo se do pomenutih panik tastera, uređaja veličine žetona, koje korisnici mogu da nose oko vrata ili u džepu, koji se aktiviraju jednim pritiskom na dugme, za razliku od telefona, koje mnogi stari ni ne koriste.

Evrokontak, Zenska inicijativa, Odjek.rs
Ovako izgleda oprema koja pomaže starijima / FOTO: Odjek.rs

Uređaj je povezan sa monitoring centrom firme „Alfa gard“ u Kruševcu, koja se inače bavi obezbeđenjem objekata. Urađeni su protokoli o postupanju, koji znače da nakon aktiviranja tastera, monitoring centar, koji radi non-stop, najpre zove gerontodmaćicu. Ukoliko se ona ne javlja, zove koordinatora u određenoj opštini ili kao treću mogućnost predstavnike Udruženja „Ženska incijativa“ – objasnio je Krstić.

Od jula, kada su panik tasteri postavljeni, na području Trstenika, aktivirani su više puta, ali su dve  situacije korisnici bili ugroženi.

Imali smo slučaj korisnice koja ima 92 godine, živela je sama, aktivirala je panik taster jer joj nije bilo dobro. Monitoring centar je zvao gerontodomaćicu, koja je reagovala, otišla u domaćinstvo, pozvala hitnu pomoć – navela je jednu od situacija predsednica trsteničkog Udruženja „Ženska inicijativa“, Vesna Milosavljević.

U drugom slučaju panik taster je pomogao starijoj korisnici koja je pala.

Bilo je, kako je dodala Milosavljevićka, brojnih poziva i aktiviranja tastera, koji nisu značili da su korisnici životno ugroženi, a bilo je i interesantnih sutuacija:

Dešava se da se tasteri aktiviraju slučajno, da dođu unuci, pa ne znaju o čemu se radi. Takođe, bilo je situacija u kojima korisnici pitaju kada će im doći lekovi ili jednostavno žele da čuju nekoga. Najvažnije je da oni dobiju pomoć, kada im je neophodna.

Predstavnici ovih udruženja smatraju da bi nadležni, odnosno resorno Ministarstvo, trebalo da razmotri mogućnost da se korišćenje ovih uređaja uvede kao deo standardne usluge pomoć u kući. Napominju, takođe, da su mogućnosti za nadogradnju ovog sistema velike, jer se mogu dodati senzori koji bi reagovali na promenu visine (što bi značilo da je osoba pala), potom na vatru, protiv provale…

Evrokontak, Zenska inicijativa, Odjek.rs
Projekat predstavljen medijima u Kruševcu / FOTO: Odjek.rs

Panik tasteri su na području pomenute tri opštine postavljeni u okviru projekta ”Unapređenje usluge Pomoć u kući za stare, korišćenjem nove komunikacione opreme”, koji udruženja ”Ženska inicijativa” iz Trstenika i ”Evrokontakt” iz Kruševca partnerski sprovode od novembra prošle godine.

Finansijski ga je podržala Evropska unija kroz program ”EU PRO Plus”, koji sprovodi UNOPS (Kancelarija ujedinjenih nacija za projekte poslove) Srbija.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *