Nezapamćena gužva na vašaru u Kruševcu

Vašar je oblik narodnog okupljanja, od davnina, a Kruševac ih u kalendarskoj godini ima četiri. Prvi, prolećni, održava se danas 7. aprila, na Blagovesti. Ne pamti se, zadnjih godina, ovakva poseta. Traje do večernjih časova, pa imate priliku da ga posetite, ukoliko niste do sada.

Održava se u Aerodromskoj ulici koja je zatvorena za saobraćaj. Na vašaru je mnogo prodavaca koji u ponudi imaju robu široke potrošnje, potom zavese, posteljine, ćebad, veš i čarape, zanatske proizvode, poljoprivredne proizvode, nameštaj, sadnice, cvece, baštenski materijal…

Najmlađi posetioci se raduju zabavnom parku, dok se stariji odlučuju za predah uz muziku u obližnjim kafanama. A kakav bi to vašar bio da nema šećerne vune.

Vremenom se svrha vašara menjala, stariji pamte nekadašnju. Vašar je bio toliko važan događaj da su svi veći vašari u Srbiji evidentirani čak i u crkvenom kalendaru. Imao je određene društvene funkcije: trebalo je biti „viđen“, na vašaru su se plasirale i prikupljale informacije, mladi bračni parovi, po prvi put pokazivali su svoju decu, bila je to prilika da se mladi sretnu, upoznaju, „očijukaju“, obavezno se igralo kolo, ringišpili su bili česti na velikim vašarima, u kafani ili improvizovanoj meani pod šatrom meštani su se „provodili“.

Jagnjad i prasad na ražnju, svadbarski kupus, prodavci narodnih odela i liciderskih srca, bili su deo ponude.

Čuveni slatkisi sa vašara

Ponešto od svega zadržalo se do danas. Naša je preporuka da prošetate i posetite prvi prolećni kruševački vašar i uverite se njegovu ponudu.

Naredni vašar u našem gradu održava se 24. juna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *