Naši karatisti uspešni u Evropi: Nevena ponovo blista!

Posle niza uspeha u protekloj godini, uvežbana ekipa kruševačkih mladih karatista ponovo je osvetlala obraz matičnom gradu. Sa Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore, održanog ovog meseca u Gentu u Belgiji, vratili su se sa pet medalja.

Muški kata-tim u kojem su nastupili Lazar Simić i Đorđe Nedeljković osvojio je zlatnu medalju. Ženska ekipa u sastavu Nevena Simić, Laura Isidorović i Kristina Đorđević, okitila se srebrom. Posebno nas je obradovala Nevena Simić, koja je u kategoriji kata postala prvak Evrope i osvojila svoju sedmu zlatnu medalju sa međunarodnim takmičenjima.

Posebno mi je drago i presrećna sam jer je ovo odličje označilo kraj juniorske epohe u mojoj sportskoj karijeri – naglašava Nevena Simić. Od sledeće godine prelazim u seniore. Ja sam se pronašla u katama. Reč je o disciplini sastavljenoj od unapred određenih pokreta od kojih je svaki specifičan na svoj način. Zahtevaju posebnu dinamiku, ritam, odbrambenu i napadačku tehniku izvođenja.  Takav skup poteza ima svoj tačno određeni oblik i red po kojem se tehnike izvode, pa su generalno jako teške za vežbanje. Konkretno, svaki od tih pokreta zahteva minimum 3000 ponavljanja bez greške. Napomenula bih da kata razvija i mentalnu kondiciju, jer zahteva veliko strpljenje – ističe evropska šampionka koja je odavno postala ponos našeg grada.

Na takmičenju je nastupilo je preko 500 karatista iz 38 zemalja. Srbiju je predstavljalo 12 reprezentatovaca, a petoro njih su članovi Karate kluba Kruševac.

Ovo je bilo jedno od masovnijih evropskih prvenstava na kojem je prikazan izuzetan kvalitet, što je pokazatelj da se zaista profesionalno radi u svim zemljama – istakao je Marko Tomić trener Karate kluba Kruševac. Pojedine kategorije su brojale blizu 100 takmičara a u ekipnoj konkurenciji, u nekim kategorijama, bilo je preko 20 timova. Samo takmičenje se odvijalo na šest borilišta i trajalo je tokom celog dana. Tribine su bile prepune, što je veoma retko na ovakvim takmičenjima uzevši u obzir da su se karte prodavale. Mesec dana pre početka takmičenja sve ulaznice su bile rasprodate.

Naš sagovornik napominje da se Srbija u generalnom plasmanu našla na visokom četvrtom mestu, dok su članovi Karate kluba Kruševac još jednom dokazali da se svrstavaju u red najuspešnijih evropskih karate klubova.

– Prezadovoljan sam svime što je učinjeno na ovom šampionatu, počevši od postignutog rezultata, preko zalaganja i celokupnog pristupa ne samo tokom takmičenja već i prilikom samog trenažnog procesa. Imamo izuzetnu generaciju i zahvaljujući prijateljima koji nam finansijski pomažu, na čelu sa Trayal korporacijom, uspevamo već duži niz godina da beležimo vrhunske rezultate i sijamo u punom sjaju. Naredno takmičenje koje nas očekuje je evropsko prvenstvo za mlade koje će se održati od 19. do 22. aprila u Severnoj Makedoniji. Nastupićemo sa velikim brojem takmičara i pokušati da još jednom zabeležimo vrhunski rezultat – poručio je Tomić.

N.N.

Foto: Karate klub Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *