Sugrađanin Omer Ekić posle neuspeha na Slagalici: Sustižu godine i smena generacija

Nema ljubitelja kviza i enigmatike u Srbiji koji nije čuo za Omera Ekića. Mnogi ga nazivaju apsolutnim šampionom, neki statističari tvrde da je postavio rekorde koje još niko nije dostigao, u svakom slučaju, popularnost koju je stekao opštom kulturom i dalje ga prati. Sve u svemu možemo se podičiti da je naš sugrađanin jedan od najuspešnijih kviz-takmičara Srbije svih vremena.

I baš zato njegov nedavni nastup na jubilarnom ciklusu Slagalice bio je pravo iznenađenje. Kad smo očekivali povratak veterana i starog šampiona, usledio je poraz u drugom krugu takmičenja. Iako su u duelima najboljih takmičara pobede i porazi relativna kategorija, Omer nas je isuviše navikao na pobede, pa je njegov nastup bio svojevrsno razočarenje. Da li je našeg kviz- šampiona stigao umor, ili je u pitanju samo trenutna kriza? U svakom slučaju nije bio ni bleda senka onog Omera kog smo navikli da gledamo.

– Nije bilo baš toliko loše – kaže kroz osmeh Omer Ekić, danas jedan od kruševačkih javnih izvršitelja. Imam 62 godine i normalno je da su mi refleksi oslabili. To je bilo presudno u igri „Ko zna zna“. Nekad sam upravo u toj igri pravio razliku u poenima, a sad se desilo da sam bio u minusu 30 poena. Inače Filip Tot je izuzetno dobar takmičar i njie sramota izgubiti od čoveka koji je osvojio ovaj jubilarni ciklus. Drago mi je što sam učestvovao, jer je 30 godina kviza bio toliki motiv da nisam mogao da odbijem poziv, iako više nisam toliko konkurentan. Lepo sam se zabavio i upoznao sadašnju generaciju šampiona Slagalice, koju čine divni momci kao što su: Miloš Karna, Žarko Stevanović i Filip Tot. Bilo mi je zaista lepo da se družim sa njima, tim pre što su svi imali iskreno poštovanje prema mojim rezultatima.

Zakoračićemo nakratko u 90-te, kada je Omer pobedio u četvrtom ciklusu. Nakon toga usledilo je superfinale u kojem su pozvani takmičari koji su ostvarili najbolje rezultate tokom prve dve godine. Omer je ponovo pobedio, ovog puta kao najbolji među najboljima, ali je usledio šok. Glavnu nagradu, automobil Reno Twingo, nisu mu uručili pa je do poravnanja moralo da dođe sudskim putem.

– Imali su neozbiljnog sponzora. Bile su to 90-te, tako da je do naplate došlo preko suda – objašnjava Omer. Na kraju je televizija sa svog računa morala da mi isplati cenu kola, prateće troškove i kamatu. Finansijski sam prošao mnogo bolje nego da su mi odmah dali kola.

Na pitanje kako ocenjuje razlike između “Slagalice” nekad i sad, Omer je vrlo konkretan:

Nekada je bilo više enigmatike nego sada, ali se meni dopadaju oba modela. U moje vreme za pobedu u emisiji dobijalo se 200 dinara, što je bila tadašnja prosečna plata, i još ponešto u robi, a sada samo pobednik ciklusa dobija značajniju nagradu.

Vrhunac Omerove kvizaške karijere odigrao se od 2005. do 2006. godine. U tom periodu nastupio je u kvizu „Želite li da postanete milioner“ na BK televiziji. Stigao je do cifre od 750.000 dinara. Korak je falio da otvori pitanje za tri miliona. Potom „Pitanja za šampiona“ na B92, i povratak na RTS u kvizu „Visoki napon“. Utisci su različiti, a svaki je po njegovom mišljenju imao svoje prednosti i mane.

– Najteže je bilo pobediti na kvizu „Pitanja za šampiona“ jer je bilo mnogo „klizavih mesta“ na kojima si mogao lako da ispadneš. Ja sam zaradio milion dinara, ali po meni mana tog kviza je što drugoplasirani nije dobijao ništa. Što se pitanja tiče, mislim da je tu bio najbolji „Visoki napon“ gde su me suočili sa 15 teških kvizaških pitanja. Epilog je bio 750.000 dinara, što je zaokružilo moju ukupnu zaradu od 67.000 evra.

Kruševac je imao ekipu izuzetno kvalitetnih takmičara od kojih je svako trijumfovao na ponekom kvizu. Pored Omera svoj pečat su ostavili: Ivan Jakovljević, pobednik dva ciklusa Muzičke slagalice i Zdenko Banjanin, drugoplasirani u finalu Kviskoteke 1985. godine. Na izvestan način svi su se povukli i već duže vreme ih nema u javnosti. U nadi da će se pojaviti nova generacija kruševačkih šampiona za koje ćemo navijati, pitali smo Ekića šta bi savetovao mladim kvizomanima shodno njegovom iskustvu i staroj slavi.

– Vrsta pripreme zavisi od kviza. Taster se uključuje kad voditeljka pročita pitanje, tako da je to trenutak koji odlučuje ko će se prvi javiti. Ako se ranije javiš nema efekta. Vrlo je bitno da zapisuju asocijacije koje su bile i da sami prave asocijacije. Tako se najbolje uvežbava ta igra. Kod brojeva taktika je da uočite da li je deljiv sa nekim brojem. To je prvi i najbitniji korak ka rešenju. Kad su u pitanju slova treba obratiti pažnju da li postoje u ponudi zadnja slova koja su karakteristična za određene imenice i glagole („ost“, „iti“, „ija“). Onda se mogu lako pronaći i početna slova za neku reč. Jedno je sigurno: vežbanjem se mnogo postiže – poručuje Omer Ekić koji je na Fejsbuk stranici „TV Slagalica“ predstavljen kao „jedan od najuspešnijih takmičara u istoriji kvizova u Srbiji“.

„Sto godina filma“

Sredinom 90-tih Omer je nastupio i na kvizu „100 godina filma“ koji je osmislio i vodio legendarni Nebojša Đukelić. Stigao je do finala gde je bio četvrti.

– Pobedio je Saša Erdeljanović koji je danas upravnik arhiva Kinoteke. Pitanja su bila vrlo profesionalno pravljena. Bila je jako pažljiva selekcija, došli su izuzetno dobri poznavaoci kinematografije tako da četvrto mesto može samo da mi imponuje – ističe Omer.

N.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *