Naš predlog za vašu Uskršnju trpezu

Vreme praznika uvek je prilika da se pripremi neko posebno ili jelo koje se na porodičnom meniju ne nalazi često. Pred vama je predlog za neke od specijaliteta koji bi mogli da se nađu na vašem meniju.

Pročitajte recepte za svinjska rebarca, spanać kocke i tortu sa piškotama. Mi smo inspiraciju našli na instagram profilu slatki_izlog_jane_mari https://www.instagram.com/slatki_izlog_jane_mari/

Svinjska rebarca

Potrebno je kilogram i po  svinjskih rebara, a za marinadu: 2, 3 kašike ulja, kašika soli, kašičica dimljene aleve paprike, kašičica meda, malo bibera.

Ovom smesom premazati rebarca i preliti sa 1,5 dl belog vina. Ostaviti da se mariniraju sa jednom grančicom ruzmarina najmanje 5 sati, najbolje je tokom noći. Marinirana rebarca staviti u posudu prekrivenu pek papirom i umotanu folijom. Peći sat vremena na 200 stepeni, skinuti foliju i peći još minimum 40 minuta,  dok lepo ne porumene.

Spanać kocke

Potrebno je: 5 jaja, 5 kašika brašna, prašak za pecivo,180 ml jogurta, kašika kisele pavlake, 300 gr blanširanog i dobro oceđenog spanaća, kašičica soli, kačkavalj za preko.

Fil: 400 gr feta sira, kašika kisele pavlake, tri kašike majoneza, 200 gr seckane šunke, 2 do 3 kisela krastavčića.

Priprema: Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati kašičicu soli, žumanca, 5 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo, zatim jogurt i pavlaku i na kraju dobro oceđen spanać. Peći u srednjem plehu obloženom pek papirom na 200 stepeni, 20 do 25 minuta, zavisno od rerne.

Fetu pomešati sa majonezom i pavlakom i dodati sitno seckanu šunku i krastavčiće. Fil namazati preko ohlađene kore i preko narendati kačkavalj.

Torta sa piškotama

Potrebno je: dva veća pakovanja piškota, 6 jaja, 300 gr prah šećera, 250 gr putera, 200 gr čokolade, 200 gr pečenih samlevenih lešnika, mleko uz dodatak ruma za umakanje piškota, slatka pavlaka ili šlag, po želji za dekoraciju.

Kalup za tortu ili šerpu od 5 litara obložiti streč folijom, piškote umakati u mleko sa dodatkom ruma i ređati po dnu i u krug po ivicama kalupa.

Umućena žumanca sa 6 kašika šećera u prahu, skuvati na pari. Puter umutiti sa delom šećera koji je ostao. Takođe umutiti šne od 6 belanaca i preostalog šećera. Ohlađena žumanca sjediniti sa puterom, dodati otopljenu čokadu i mlevene lešnike i na kraju šne od belanaca. Fil sipati u šerpu i zabosti unutra preostale piškote.

Ohladiti dobro tortu, sutadan pažljivo izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.

Srećan Uskrs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *