Medalja stiže u Kruševac – Donosi je Pavle iz Antalije!

Sa 28. Juniorske balkanske matematičke olimpijade, održane u Antaliji (Turska), mladi Kruševljanin Pavle Damjanović, učenik Osnovne škole „Nada Popović“, vratio se sa medaljom. Reč je o najprestižnijem takmičenju za osnovce, na kome je učestvovalo 135 takmičara iz 22 zemlje.

Pavle je mesto u reprezentaciji Srbije i učešće na ovom takmičenju izborio nakon što je osvojio prvo mesto na državnom takmičenju iz matematike i plasirao se na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu. Iz Antalije se u Kruševac vraća se sa bronzanom medaljom.

Ovaj i brojni prethodni uspesi, ne pamte se u istoriji “Nade Popović”, kruševačke škole koju je Pavle završio ove godine. Želja da školovanje nastavi u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu mu se već ostvarila. Osvojenih maksimalnih 240 poena na prijemnom i sve dodatne poene sa brojnih takmičenja, garantuju mu prvo mesto na rang listi za upis u specijalizovano mentorsko odeljenje te škole.

Pavle na aerodromu u Antaliji

Inače, Pavle je sa takmičenjima iz matematike krenuo u trećem razredu osnovne škole, već u petom razredu osvojio je prvo mesto na državnom takmičenju iz informatike, a od šestog je počeo da osvaja nagrade na državnim takmičenjima iz matematike i fizike. U sedmom razredu je, kao prvi na listi izborio plasman u reprezentaciju, a zatim u Gruziji na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi osvoji bronzanu medalju. U Severnoj Makedoniji na Balkanijadi, takođe je osvojio bronzanu medalju.

Ove godine, iz informatike je nastupio i na državnom takmičenju za srednje škole, gde je zauzeo prvo mesto sa maksimalnim brojem poena. Poslednjoj u nizu nagrada, osvojenom prvom mestu na državnom takmičenju iz matematike, prethodilo je, u istoj toj nedelji, i prvo mesto na Juniorskoj srpskoj informatičkoj olimpijadi. Sada ga očekuje izborno takmičenje gde se, kako kaže, nada da će se kao i prošle godine izboriti za mesto u informatičkoj reprezentaciji.

Pavle je ove godine bio i jedan od 32-je dobitnika Svetosavske povelje koja se dodeljuje za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Priznanja mu je uručeno za izuzetne uspehe u oblasti informatike i programiranja.

Utiske sa prestižnog takmičenja u Turskoj, kako nam je obećala Pavlova mama Dragana, podeliće sa nama po povratku u rodni Kruševac.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *