Naš Jovan napustio takmičenje- razlog zaslužuje dubok naklon!

jovan crnčanin, odjek.rs

U 1001. satu neprekidnog ležanja za nagradu od 1.000 evra, Jovan Crnčanin iz Kruševca je ustao i napustio takmičenje. Tu odluku doneo je nakon višednevnog ubeđivanja ostala tri takmičara da svi zajedno ustanu i odreknu se nagrade u humanitarne svrhe. Iako je, kako kaže, ovako mogao najmanje do januara naredne godine, danas se ipak vraća u Kruševac. U Etno selu Brezna u Crnog Gori, gde se i održava ovo jedinstveno takmičenje, ostaje da leži njih troje.

Prošlogodišnje takmičenje je trajalo nepunih pet dana, ovo je oborilo sve rekorde, ušli smo u 1001. sat neprekidnog ležanja. Ko je ovde došao sa željom da dobije medijsku pažnju to mu se i ostvarilo, polako se gubi poenta i smisao svega ovoga, i pošto smo u međuvremeno svo četvoro već davali izjave da se ovde više ne radi o novcu, predložio sam svojim „saborcima“ da prekinemo takmičenje i kolektivno se odreknemo nagrade u humanitarne svrhe, da svako da svoj deo onome koga izabere- kazao je za portal Odjek naš sugrađanin Jovan Crnčević, jedan od četvoro favorita i jedini takmičar iz Srbije na ovom jedinstvenom takmičenju u Etno selo Brezna u Crnoj Gori.

etno selo brezna, odjek.rs

Jovan kaže da domaćin od početka dobro brine o njima, da im je obezbedio sve uslove pa čak i lekarski nadzor, da objektivno svo četvoro mogu ovako da nastave sve do januara naredne godine:

Ako smo hteli popularnost, realno smo je dobili posle mesec dana ležanja. Mi ovako možemo još dugo, ali trebalo bi da se zapitamo šta time dobijamo, osim popularnosti. Hiljaditi sat je pravi momenat da učinimo pravu stvar. Ako smo već pokazali ovakvu snagu volje i dobili ovoliki medijski prostor za takmičenje, zamislite kako bi tek odjeknuo jedan ovakav gest nas običnih ljudi, da novac doniramo onima kojima treba. Tim rečima sam ubeđivao ostale takmičare. Nisu pristali. „Ne slažem se, nastavljamo dalje i ovo je takmičenje“, pojedničani su odgovori koje sam dobio od njih.

Ovu svoju ideju Jovan je podelio i na grupi u kojoj su i takmičari sa prethodnih nadmetanja u ovom malo neobičnom „sportu“, a deo te grupe je i doktor Aleksandar koji brine o njima, kao i organizator takmičenja. Svi ti ljudi podržali su Jovanov predlog, neki su čak nudili da i sami doniraju novac u humanitarne svrhe, za lečenje nekog deteta. Od takmičara je ponovo dobio samo potvrdu da ne žele da prekinu.

Molim vas, ako već objavljujete da sam napustio takmičenje, obavezno pozovite vaše čitaoce/ke da, ukoliko su u mogućnosti, uplate sredstva za lečenje malog Ognjena Krstića iz Vranja. On je bratanac jednog našeg sugrađanina i na njega sam mislio kad sam ostalim takmičarima predložio da novac damo u humanitarne svrhe- poručio nam je svima Jovan.

Inače, za takmičenje u ležanju koje je održava u Etno selu Brezna u Crnoj Gori ove godine prijavio se 21 takmičar,najviše ih je bilo iz Crne Gore, bilo je i Rusa i Ukrajinaca. Jovan Crnčanin jedini je takmičar iz Srbije i jedan od četvoro učesnika koji su ostali i izdržali više od 40 dana.

Prema propozicijama takmičenja, učesnicima nije dozvoljeno da ustaju, a dok leže mogu da jedu, piju i čitaju knjige. Na svakih osam sati, dozvoljen je odlazak u toalet, kada imaju i po 15 minuta za ličnu higijenu.

Organizatori ovog jedinstvenog nadmetanja, vlasnici Etno sela Brezna u Crnoj Gori, kažu da se i sami nisu nadali da će takmičenje ovoliko potrajati. Prošlogodišnji rekord je bio 114 sati, odnosno, nešto manje od pet dana, a pobednica je tada bila iz Podgorice.

jovan brezna, odjek.rs

Na kraju, Jovan jeste ispao heroj u svakom smislu a vi, dragi naši čitaoci i čitateljke, ukoliko možete i koliko možete, uplatite za lečenje malog Ognjena. Kako smo podržavli Jovana da pobedi u ležanju, sada imamo priliku da ga podržimo da pomogne bolesnom detetu:   

Porodica moli sve ljude dobre volje da pomognu Ognjenu u borbi za lakši i lepši život tako što će preko Fondacije „Humanost bez granica“ poslati SMS sa brojem 168 na 2407.

Uplate za pomoć u lečenju mogu da se izvrše i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a.

Cena SMS poruke iznosi 200 dinara.

PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Pomozimo Ognjenu!

SMS: 168 na 2407

Dinarski račun: 160-6000001695598-32

Devizni račun: 160-6000001696087-20

IBAN: RS35160600000169608720

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Online donacije: E-doniraj, PayPal

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *