Naprednjaci u nedelju odlučuju o kandidatu za gradonačelnika?

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je na lokalnim izborima u Kruševcu 57,88 odsto glasova birača izašlih na glasanje, odnosno 42 odbornička mandata od ukupno 70. To znači da ta politička grupacija samostalno može da predloži gradonačelnika.

Za razliku od većine ostalih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima, naprednjaci nisu u predizbornom periodu izašli sa imenom kandidata za gradonačelnika. To zaista nije ni predviđeno postojećim izbornim sistemom, prema kome gradonačelnika bira Skupština Grada, nakon konstituisanja, a iz redova odbornika liste liste ili koalicije koja ima većinu u lokalnom parlamentu.

Našem portalu je stiglo više pitanja čitalaca u vezi sa tim ko će biti kandidat naprednjaka, a prema našim nezvaničnim saznanjima, ovdašnji naprednjaci, još uvek nisu odlučili ko će biti gradonačelnik. U opticaju je nekoliko imena.

Nikoga nije iznenadilo to što se kao mogući kandidat za gradonačelnika ne pominje Bratislav Gašić, koji je bio prvi na lokalnoj listi koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

U najužem izboru za budućeg gradonačelnika su, prema saznanjima našeg portala, Boban Kostić, koji je trenutno na poziciji državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, potom Miloš Nenezić, generalni direktor „Trajala“, koji je na listi koalicije okupljene oko SNS-a bio kao nestranačka ličnost te Ivan Anđelić, aktuelni načelnik Rasinskog upravnog okruga.

Na spisku mogućih kandidata za gradonačelnika je i Snežana Radojković, aktuelna direktorka Javnog komunalnog preduzeća Kruševac. Ne treba zaboraviti ni dosadašnju gradonačelnicu Jasminu Palurović, koja je bila na obe liste, za odbornike na lokalnim izborima, te za poslanike na republičkim izborima, što znači da može ponovo da bude predložena za gradonačelnicu. Tu su i raniji poslanici Ivan Manojlović i Zoran Tomić.

Iako je na listi za odbornike bio na 27. mestu, zamenik gradonačelnice u prethodnom sazivu, Aleksandar Jovanović, mogao bi da se nađe među kandidatima za gradonačelnika.

Podsetimo da je konstitutivna sednica Skupštine Grada zakazana za 31. januar. Na dnevnom redu će, kako je najavljeno, biti potvrđivanje mandata odbornika, izabranih na lokalnim izborima 17. decembra,  izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine, te predlozi o postavljenju sekretara i zamenika sekretara Skupštine Grada. Izbor gradonačelnika bi mogao da bude obavljen na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada, koja može da bude zakazana odmah, odnosno u nastavku konstitutivne.

Inače, na decembarskim lokalnim izborima, drugoplasirana je bila Koalicija „Srbija protiv nasilja“, koja je dobila poverenje 25,82 odsto sugrađana i sugrađanki izašlih na glasanje, odnosno 18 odborničkih mandata. Koaliciju SPS – JS će predstavljati petoro odbornika, koaliciju NADA troje, dok je koalicija Zavetnici – Dveri osvojila dva odbornička mandata.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *