Najavljena Izložba, dođite jer doprinosi boljitku zajednice!

socijalno preduzetništvo

Organizovanjem izložbe ”Socijalno preduzetništvo u Rasinskom okrugu”, štampanjem Kataloga poslovnih subjekata iz Rasinskog okruga koji posluju po principima socijalnog preduzetništva, javnim zagovaranjem, održavanjem sastanaka sa lokalnim samoupravama te izradom dokumenta koji donosi predloge kako kreirati stimulativno okruženje za ovu vrstu preduzetništva, kruševačko Udruženje „Evrokontakt“ nastavlja višegodišnji rad na razvoju socijalnog preduzetništva na našem području.

U susret pomenutoj Izložbi, koja se održava 21. septembra, predsednik Udruženja „Evrokontakt“, Nenad Krstić, podsetio je da je usvajanjem Zakona o socijalnom preduzetništvu, u februaru prošle godine, Srbija uspostavila pravni okvir za tu vrstu inovativnog poslovanja, koje se do sada kod nas uglavnom razvijalo kroz različita udruženja građana, okupljenih oko nekih svoji problema, potreba.

FOTO: Odjek.rs

Sada lokalne samouprave treba da donesu mere koje bi bile podsticajne, koje bi podržale ideju formiranja socijalnih preduzeća. Ne moraju to nužno da budu mere finansijske podrške. Takvim udruženjima je često potreban prostor, potom promocija, plasman proizvoda. Kako bi podstakli lokalne samouprave da osmisle mere podrške izradili smo dokument „Predlog javne politike za kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu“ – objasnio je Krstić.

Podsetio je da su tome prethodili sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava, te da bi uskoro trebalo da dođe do potpisivanja protokola o saradnji, koji bi značili da će ti gradovi, odnosno opštine, na nekin  način podržati razvoj socijalnog preduzetništva.

Takođe, uradili smo Katalog poslovnih subjekata koji posluju po ovom principu. Ideja je da sada pokušamo da ih povežemo sa institucijama, nadležnima, koji iz ovog Kataloga mogu da vide čime se bave ta udruženja. Reč je, uglavnom, o proizvodima koji bi mogli da prođu kao pokloni, a njihova posebna vrednost je u tome što ih izrađuju članovi različitih udruženja, koji potom taj novac koriste za rad udruženja ili za neke potrebe članova – kazao je Krstić.

socijalno preduzetništvo
Predsednica Udruženja “Etno Rasina”, Dušica Milenković / FOTO: Odjek.rs

Kako bi koncept socijalnog preduzetništva što više približili nadležnima članovi ovog Udruženja će, nakon Izložbe, organizovati okrugli sto.

Kako princip socijalnog preduzetništva izgleda u praksi objasnila je predsednica Udruženja „Etno Rasina“, Dušica Milenković, inače članica Saveta Centra za socijalno preduzetništvo, ranije osnovanog u Kruševcu.

„Etno Rasinu“ smo pokrenule 2010. godine, a ideja je bila da okupimo žene koje su ostale bez posla i da sačuvamo stare zanate. Uspele smo da kroz različite obuke omogućimo tim ženama da stvore proizvode koji imaju određenu vrednost, odnosno omogućili da steknu dodatni prihod. Tada smo praktično bile pioniri socijalnog ppreduzetništva – kazala je Milenkovićka.

Usledila je saradnja sa organizacijama gluvih i nagluvih, slepih, sa Udruženjem „Osmeh na dlanu“, potom sa ženama žrtvama nasilja.

Plasman proizvoda bude uglavnom jedan od problema sa kojima se sva ta udruženja suoče. Zato je koncept socijalnog preduzetništva veliki iskorak, koji omogućava da se povežu, da dobiju podršku, da zaokruže poslovanje – dodala je ona.

Da na promociji koncepta takvog načina poslovanja već godinama sarađuje više organizacija potvrdio je direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, Stefan Ribać, koji je i član pomenutog Saveta Centra za socijalno preduzetništvo.

socijalno preduzetništvo
Direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, Stefan Ribać
FOTO: Odjek.rs

Mi se u Agenciji svakodnevno susrećemo sa ljudima koji pokreću posao zarad svog boljitka, a kod socijalnih preduzeća posao se pokreće radi rešavanja problema u zajednici. Takve ideje treba podržati i treba naći način za kreiranje fondova za podršku – kazao je on.

Inače, Izložba, na kojoj će se proizvodima predstaviti 15 izlagača sa područja Rasinskog okruga održava se 21. septembra u Kruševačkom pozorištu. Počinje u 11 časova.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *