Na Trgu glumaca uskoro dve nove biste

Na Vidovdan, Dan grada Kruševca, na Trgu glumaca biće postavljene dve nove biste: Marku Živiću i Miliji Vukoviću. Lepa ideja da se Kruševac još jednom oduži svojim velikanima. Tim povodom razgovarali smo sa Branislavom Nedićem, upravnikom Kruševačkog pozorišta.

Nastavljajući početnu ideju Prozora sećanja, Trg glumaca na žalost, prerano, dobija nova dva „stanara“. Velike Kruševljane i velike glumce, Miliju Vukovića i Marka Živića. Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi i angažovanju odgovornih ljudi našega grada i Pozorišta, postavljanje bisti nas očekuje za Vidovdan, Dan grada Kruševca.

* Sa aspekta direktora vrlo bitne gradske kulturne ustanove šta bi mogli da nam kažete o ovim glumcima i njihovom značaju za Kruševac i pozorište?

Jedan od najvažnijih brendova našega grada, jesu glumci. Kako oni stariji, tako i ovi mlađi. Oni jesu, verujem najvažniji i najprodorniji ambasadori naše kulture i našega grada, i kao takvi, moraju biti poštovani. Starijima, na žalost preminulima, pokušavamo kroz ovaj Trg da se adekvatno odužimo. Moje mišljenje, a siguran sam svih naših sugrađana, jeste da oni to apsolutno zaslužuju.

* Da li biste mogli da izdvojite neki poseban pečat koji su ostavili u Kruševačkom pozorišu.

Od osnivanja Pozorišta, glumci su bili ti koji su ga stvarali. Za mukotrpan proces ponovnog osnivanja, upravo su oni najzaslužniji. Mnoge legendarne predstave su bile odigrane, gde su naši velikani bili najzaslužniji za njihov uspeh.

* Miliju Vukovića, kao prvaka pozorišta, redovno smo viđali u najrazličitijim predstavama. U kojim je predstavama nastupao Marko Živić, s obzirom na to da je bio specijalni gost, i koja je po vama ostavila najjači utisak?

– Milija je čitav svoj profesionalni, glumački život posvetio Pozorištu. Igrao je u preko 130 predstava, i to većinom glavne uloge. Derviš i smrt, Prokleta avlija, Dundo Maroje… A Marko, Marko je bio poseban. Ne samo kao glumac, već i kao saradnik u svim aspektima pozorišne igre. Uvek korak ispred, pun energije, talenta i životne radosti. Pamtićemo ga po ulogama u Don Žuanu, Valjevskoj bolnici, pa i u dečjoj predstavi Začarano magarence…

N.N.

1 Comment

  1. Pa zar najveći glumac naših naroda i narodnosti da nije još dobio bistu?
    Za sledeći Vidovdan to da se ispravi i da mu se kao izvinjenje izlije bista i za brata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *