Na Svečanoj sednici Skupštine Grada uručena Vidovdanska nagrada, plakete i pohvale

Na Vidovdan, Dan Grada Kruševca, održana je svečana sednica Skupštine grada na kojoj su, u prisustvu brojnih zvanica, gostiju iz pobratimskih gradova, predstavnika javnog i poltičkog života te Eparhije Kruševac, uručene Vidovdanska nagrada, plakete i pohvale, kao najviša priznanja koja Kruševac dodeljuje.

Gradonačelnik Kruševca, Ivan Manojlović, je u obraćanju zvanicima i dobitnicima nagrada, kazao da je  „Vidovdan Dan za koji ne postoji ni svitanje ni sumrak, dan po kome vreme broji svoje trenutke, dan trajniji od svake večnosti“.

Vidovdan se ne dočekuje i ne ispraća. On se proslavlja i živi…Vidovdan je i naša stara Lazarica i novi hram koji se gradi na Bagdali. I kaldrma i otvoreni novi autoput. Staro čuvamo i pamtimo, a novo planiramo i ostvarujemo. Obnovićemo i stari Lazarev grad, ali i nastaviti na izgradnji novih naselja poput prostora na nekadašnjem aerodromu. Održavamo viteške megdane i nadmetanja, ali gradimo i moderne sportske objekte i izgradićemo arenu Lazar po evropskim standardima – kazao je Manojlović.

Kruševac je, kako je napomenuo, danas moderan, razvijen, kulturni, istorijski, privredni i administrativni centar Rasinskog okruga, a uz Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađen najsavremeniji Regionalni centar za odlaganje i reciklažu otpada, čime će se Kruševac svrstati na listu zelenih gradova Evrope i sveta.

Istočnom obilaznicom ćemo povezati Kruševac sa Moravskim koridorom i sa planiranom trasom puta za Aerodrom Rosulje. U ovom trenutku gradimo i Regionalni industrijsko – tehnološki park. Planiramo da, osim prenamene skoro izgrađene Kovid bolnice, rekonstruišemo i Opštu bolnicu Kruševac, kako bi žiteljima ne samo Kruševca već i čitavog okruga podigli nivo pružanja zdravstvenih usluga na nivo kakav zaslužuju. U narednom periodu, očekuje nas i izmeštanje Okružnog zatvora i Suda iz centralnog gradskog jezgra – kazao je Manojlović.

Ovogodišnju Vidovdansku nagradu, kao najviše priznanje Grada, koja je pripala ministru finansija Siniši Malom, primila je državna  sekretarka Slavica Savičić. Ona je kazala da je Kruševac na ovaj način prepoznao rad Ministarstva finansija, koje se „zaista trudi da bude partner svim lokalnim samoupravama“.

Plakete su ove godne dobili Miloje Mihajlović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Kruševac i narodni poslanik u četiri mandata, Miodrag Ražnatović, advokat i sportski menadžer, protojerej stavrofor Dragi Veškovac, Zemljoradnička zadruga „Kalemar“ i pripadnici herojske 125. motorizovane brigade.

Dobitnici Vidovdanskih pohvala su dr Igor Živković, kardiohirurg; Nenad Sokolović, direktor Istorijskog arhiva; Dejan Aleksić, dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi; Ivana Ranković, predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije; Violeta Đaković, profesorka u Ekonomskoj školi; Vladimir Lozanac, profesor matematike i računarstva; Tadija Jelesijević, učenik Gimnazije; Jana Pantelić, učenica Ekonomsko-trgovinske škole; Dušan Živković, učenik Hemijsko tehnološke škole; Dušan Živković, učenik OŠ „Jovan Popović“; Veljko Vitkovac, učenik OŠ „Jovan Popović“ i Osnovna škola „Dragomir Marković“.

Odbornici opozicije nisu prisustvovati svečanoj sednici jer smatraju da, kako su ranije saopštili “sramotna odluka odbornika režimskih stranaka u Kruševcu da se Vidovdanska nagrada dodeli Siniši Malom, obesmišljava podvižničko žrtvovanje za slobodu Srbije svih znanih i neznanih heroja od Kosovskog boja do današnjih dana”.

Pomenuto saopštenje potpisali su odbornici odborničkih grupa “Srbija protiv nasilja” i “Život je u pitanju”, koalicije NADA i pokreta Dveri. Oni su ocenili da dodeljivanjem Vidovdanske nagrade Siniši Malom nisu poniženi samo građani Kruševca već i čitava Srbija, “jer je reč o ministru finasija u Vladi koja je posle 106 godina ukinula dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji, na istom onom Kosovu i Metohiji gde se srpski dinar kovao još pre sedam vekova”.

Podsetimo da je obeležavanje Vidovdana počelo u predvečerje Vidovdana bdenijem, te nastavljeno na Vidovdan služenjem liturgije u crkvi Lazarici. Usledila je litija do Spomenika kosovskim junacima te služenje pomena, a potom i pomenuta državna ceremonija.

Vlada Srbije je, takođe, u Kruševcu održala svečanu sednicu, u centru grada bio je izložen deo opreme i naoružanja, kojima raspolaže Srbija, otvoren je novi teren za odbojku na pesku te otkrivene biste Miliji Vukoviću i Marku Živiću na Trgu glumaca.

Ministri Vlade su, takođe, tokom dana obišli preduzeća, ustanove, preduzeća iz svojih resora.

Inače, u Kruševcu su tokom juna, u susret Danu grada, Vidovdanu, održane brojne kulturne, umetničke i sportske manifestacije.

J.B.

foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *