Na Međunarodni dan devojčica objavljeni rezultati konkursa za Super devojčice

Super devojčice, Odjek.rs

Alternativni centar za devojke, koji je pre skoro mesec i po dana, po treći put, pokrenuo kampanju “Podrži Super devojčice”, sa ciljem priklupljanja sredstava za stipendiranje deset devojčica uzrasta od 8 do 14 godina, objavio je rezultate konkursa.

Naime, na Međunarodni dan devojčica, koji se obeležava danas, 11. oktobra, kojim je inače inspirisan pomenuti konkurs, aktivistkinje ACZD su saopštile imena dobitnica. Lepa vest za sve je da su, umesto sredstava za deset, uspele da prikupe novac za dvadeset stipendija.

Zahvaljujući donacijama građana i građanki, ali i manjih i većih pravnih lica, uspele smo da sakupimo 403.807 dinara, što je premašilo naš cilj za čak 44 posto! A zahvaljujući Trag fondaciji sva sredstva koja smo prikupile do iznosa od 350.000 dinara, biće duplirana! Zahvaljujući svima vama i Trag fondaciji, mi ćemo i ove godine, umesto planiranih deset, podeliti dvadeset stipendija – objavile su aktivistkinje ACZD na fejsbuk stranici organizacije.

Podsetile su da je konkurs za stipendiranje devojčica bio otvoren od 15. do 30. septembra.

Prijavile su se 204 devojčice, a Komisiju za odabir stipendistkinja činile su Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu, Nataša Petrović, fudbalska trenerica, Valentina Kovačević, umetnica i Maja Josić, aktivistkinja i članica kolektiva mladih žena Femix.

Podsećamo da je kampanja #PodržiSuperDevojčice inspirisana Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava danas, 11. oktobra i koji je prvi put obeležen 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija, sa idejom da se utiče na povećanje svesti javnosti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta!

Ovogodišnje stipendistkinje Alternativnog centra za devojke su Dunja i Jana Pecarski iz Niša, za oblast nauka (matematika i logika), Višnja Krivokapić iz Lovćenca koja trenira karate, Magdalena Savković iz Svilajnaca, koja se bavi istim sportom,  Ivona Simonović iz Obreža, koja svira klavir te Sara Dulović iz Niša, kojoj dobro ide informatika.

Među stipendistkinjama su i Lena Stefanović iz Aleksinca, koja voli da se bavi fizikom,  Isidora Ivanović iz Gornje Vrežine, kojoj su najdraži tehnika i tehnologija, Una Brkljač iz Sremske Mitrovice koja svira flautu, Mia Todorović iz Topola, koja bi da se bavi biologijom te Lora Đorđević iz Niša, koja je nadarena za matematiku.

Stipendiju su dobile i Tamara Živković iz Velike Moštanice, koja trenita džudo, Teodora Milošević iz Sremske Mitrovice, kojoj je košarka najdraža, Teodora Ristić iz Ćićevca, koja se bavi karateom, Kiša Vasić iz Šapca, koja svira klavir te Jelena Petković iz Sente, koja svira flautu.

Podršku su dobile i mlada Trsteničanka Ivona Igrutinović, koja je nadarena za pevanje, Tea Jovanović iz Niša koja se bavi hip hopom, Mia Negovanović iz Trstenika, koja trenira karate, Jovana Novaković iz Niša, koja voli ples te Valerija Mijatović iz Kragujevca, koja svira klavir.

Čestitamo svim Super devojčicama i svima želimo srećan Međunarodni dan devojčica! – poručuju iz Alternativnog centra za devojke.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *