Na festivalu „Ritam Evrope“ sa Milicom, Miljanom i Dijanom do pobede!

Ritam Evrope, Odjek.rs

Na festivalu „Ritam Evrope“, koji se održava 23. oktobra u Zrenjaninu, Grad Kruševac predstavljaju tri talentovane devojke. Milica Glidžić, solista, te plesna pratnja koju čine Miljana Milenković i Dijana Denić predstaviće se pesmom Australije. Trio će nastupiti pod rednim brojem 14, a Kruševljani će slanjem SMS poruka biti u mogućnosti da povećaju njihovu šansu za pobedu.

Najveće dečje muzičko takmičenje „Ritam Evrope” okuplja decu i omladinu uzrasta od 14 do 21 godine koja, pored svog grada ili opštine, predstavljaju i pevaju na jeziku jedne od zemalja Evrope, Izraela ili Australije.

Dijana Denić (14) se plesom bavi osam godina i do sada je učestvovala na brojnim takmičenjima širom Srbije. U slobodno vreme voli da čita i uživa u druženju sa prijateljima i porodicom, a uskoro će početi da pohađa radionicu glume.

– U martu je za ovaj festival održana audicija u Kruševcu. Prijavila sam se zato što smatram da je to ogromna prilika da se nauči i iskusi dosta novih stvari. To je bio ogroman izazov. Odlukom žirija izabrana sam da predstavljam Kruševac na ogromnom i prelepom festivalu – kaže Dijana Denić, inače učenica osmog razreda OŠ „Dositej Obradović”.

Kao pripreme za festival održana su dva plesna kampa u Zrenjaninu, dok je treći pred sam nastup, 22. i 23. oktobra.

– Na kampu sam imala prilike da radim i treniram sa najboljim koreografom, Milanom Milinkovićem, koji je bio prvak svetskog kupa. Stekla sam ogromno iskustvo, ali i mnoga poznanstva sa decom iz cele Srbije. Očekujem visok plasman, a nas tri ćemo se potruditi da damo sve od sebe da „Ritam Evrope” dovedemo u Kruševac – naglasila je ona, dodajući da joj je u planu da nastavi da se bavi plesom i da će joj ovo iskustvo biti odskočna daska za budućnost.

Jedna od članica kruševačkog tria je Miljana Milenković (14) čija ljubav prema plesu traje već osam godina. Na audiciju se prijavila jer uživa u plesu, a iskreno se nada pobedi.

– Moj hobi je ples! U slobodno vreme vežbam ples i uživam u tome. Pripreme su tekle sjajno, a moja očekivanja su da budemo prvi. Naravno da ćemo biti prvi! Planovi za budućnost su mi da nastavim da radim ono što sam i do sada radila! – kaže Miljana Milenković, inače učenica OŠ „Nada Popović”.

Sedamnaestogodišnja Milica Glidžić pohađa treći razred srednje Muzičke škole „Josif Marinković” u Vršcu, odsek solo pevanje. Prve dve godine srednje škole završila je u kruševačkoj Muzičkoj školi „Stevan Hristić”.

– Muzika mi je oduvek bila najveća ljubav, te se od svoje devete godine školujem u tom pravcu. Završila sam nižu muzičku školu svirajući violinu. Pored muzike, bavim se glumom. Trenutno igram glavnu ulogu u predstavi „Mala sirena” u Kruševačkom pozorištu – objašnjava Milica Glidžić, ističući da se oduvek bavila sportom, poput gimnastike i odbojke, kao i folklorom.

Kako kaže, oduvek je bila prepuštena umetničkom svetu, prema kome gaji puno ljubavi i iza koje stoji puno rada i vere u uspeh.

– Na ovaj festival sam došla sasvim slučajno ili, kako ja volim da kažem,  „sudbinski”. Audicija je bila održana u Kruševcu, gde od pevača niko nije bio odabran, već su bile izabrane samo dve plesačice. Nisam mogla da se pojavim na njoj, jer sam u isto vreme imala koncert solo pevanja. Međutim, Kulturni centar je kontaktirao muzičku školu i zatražio zainteresovane đake koji bi mogli da iznesu na pravi način sve što iziskuje ovaj festival. Prijavila sam se, poslala snimke komisiji „Ritma Evrope” sa izvedbom dve numere i bila primljena – kaže ona.

Pripreme za festival bile su divno iskustvo za Milicu, koja se nada da će joj stečene veštine pružiti potporu za dalje napredovanje i usavršavanje.

Svaki trenutak proveden na kampu bih vratila i ne bih ga menjala ni za šta. Svaki od njih bio je ispunjen radom, trudom, znojem, fokusom, ali i prevelikom željom za što boljim finalnim rezultatom, iza koga stoji puno ljubavi i posvećenosti. Punim srcem koračam kroz ovaj festival, sa verom da će se svaki trud isplatiti i da ćemo predstaviti sebe i naš grad na najbolji mogući način – naglašava ona.

Inače, pobednik takmičenja se određuje sabiranjem SMS glasova, glasova žirija gradova učesnika i glasova stručnog žirija. Grad pobednik će za narednu godinu osvojiti televizijski prenos na nacionalnoj televiziji iz svog grada, te promociju svog grada na nacionalnoj televiziji, dok će deca grada pobednika dobiti nagradno putovanje u zemlju koju su u televizijskom programu predstavljala.

Ovogodišnji domaćin „Srbija u ritmu Evrope” je Zrenjanin, a televizijski prenos je 23. oktobra na Prvoj Srpskoj Televiziji u 21 sat. Za naše predstavnice možete glasati neograničen broj puta slanjem SMS poruke sa sadržajem „PESMA 14” na broj 1557.

J.A.

Foto: www.krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *